Desi en haar hulphond
Desi en haar hulphond

Sponsoren gezocht voor hulphond van Desi

Actueel

De 19-jarige dorpsgenoot Desi is gediagnosticeerd met een autismespectrum, hoogbegaafdheid en een sociale angststoornis. Dit heeft geleid tot een ernstige depressie. Voor Desi is het heel erg moeilijk om terug te keren naar de ‘gewone’ maatschappij. Tot zij hoorde dat een psychosociale hulphond haar heel goed zou kunnen helpen. Omdat de aankoop en trainingen van een hulphond kostbaar zijn en privé betaald moeten worden, wordt een beroep gedaan op dorpsgenoten. 

Psychosociale hulphonden zijn getraind om hun baasjes bij te staan en hen tot rust te brengen wanneer de spanningen oplopen. De honden zijn een goede steun en beschermen hun baasjes als ze bijvoorbeeld boodschappen gaan doen. Daarbij zorgen de honden ervoor dat andere mensen op afstand blijven en bieden ze veiligheid. Op deze manier maken de hulphonden het mogelijk dat hun baasjes een enigszins ‘normaal’ leven krijgen en ze zich buiten op straat vrij kunnen bewegen zonder angstaanvallen.

goede hulp en begeleiding

Sinds oktober 2023 is Desi het gelukkige maatje van hulphond Doodle. De twee zijn onafscheidelijk. Doodle is volop in training bij Thierry Duval, hij is gespecialiseerd in het trainen van psychosociale hulphonden. Wekelijks komt Thierry bij Desi thuis om Doodle alles te leren en om goed voor haar te kunnen zorgen wanneer zij dat nodig heeft. De klik met Doodle is geweldig en zij geeft Desi weer zin in het leven. Zo wil Desi in de nabije toekomst graag starten met het oprichten van een stichting zodat mensen met meerdere psychologische problemen beter worden geholpen en de juiste zorg krijgen, waar ze hun verhaal (ook anoniem) kwijt kunnen en waar ze begeleiding kunnen krijgen.

Geen vergoeding

Helaas worden de kosten voor een psychosociale hulphond (circa € 10.000) niet vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. In Nederland zijn al veel gemeenten die deze bijzondere hulphonden vergoeden. Echter de gemeente Zandvoort geeft aan dat zij uit de Wmo wél een ADL hond vergoedt maar géén psychosociale hulphond. De aankoop en dure trainingen moeten dus privé betaald worden.

Dat geldt ook voor de ziektekosten van € 12.000 voor de vrijwillige opname in een kliniek die Desi afgelopen zomer had omdat het mentaal echt niet goed met haar ging. Een ongewenste, maar financieel ook moeilijke situatie voor Desi, die in de afgelopen jaren veelvuldig gezocht heeft om haar plek te vinden in de ‘normale’ wereld. Helaas is veel hulp gespecialiseerd op één aspect waardoor Desi (en andere jonge lotgenoten) niet de psychologische hulp krijgen die zij zo hard nodig hebben.

Doneer actie

De eigenaar van Buddha Gym was onder de indruk van het verhaal van Desi en besloot om één van hun sportactiviteiten te koppelen aan het financieel ondersteunen van Desi en haar hulphond. Op 6 april gaan 46 sportievelingen meedoen aan de loodzware Hyroxrace Rotterdam en met medewerking van diverse sponsors willen ze genoeg geld ophalen zodat Desi niet alleen de hulphond kan betalen maar eventueel ook haar stichting kan gaan starten.

Inmiddels is er een doneeractie gestart op www.doodle4desi.nl. Daar is ook meer informatie over het goede doel te vinden. Help Desi om samen met Doodle een zinvol leven op te bouwen!

Nel Kerkman