De gratis compost kan worden opgehaald bij de remise
De gratis compost kan worden opgehaald bij de remise Foto: archief/Zandvoortfoto.nl

Gratis compost op Landelijke Compostdag

Actueel

Door het gft (groente- fruit- en tuinafval) en etensresten te scheiden van het normale afval, kan daar zowel compost als biogas van worden gemaakt. Als dank voor het afval scheiden krijgt elke inwoner van Zandvoort twee zakken compost aangeboden. Deze kunnen op 23 maart, Landelijke Compostdag, tussen 09.30 en 12.30 uur worden gratis  opgehaald bij de remise, Kamerlingh Onnesstraat 20. 

Goed gescheiden gft en etensresten zijn 100% circulair en worden lokaal verwerkt in de regio Noord-Holland. Bij het verwerken van gft en etensresten komt er biogas vrij. Met het biogas uit een volle gft-container kan bijna een hele dag een huis verwarmd worden.

Daarnaast wordt er uit een volle groene gft-container van 140 liter zo’n 15 tot 20 kilo compost gemaakt. Boeren, tuinders en gemeenten gebruiken deze compost om de bodem te verbeteren, bijvoorbeeld voor het telen van groenten en fruit of voor plantsoenen. Dat is veel beter voor het milieu dan kunstmest, potgrond en tuinaarde.

Als gft en etensresten bij het restafval belanden, worden ze verbrand. Dit is zonde van de waardevolle grondstoffen die erin zitten en daarnaast veroorzaakt het extra CO2-uitstoot. Daarom roept Spaarnelanden Zandvoorters op om gft en etensresten te scheiden.


Hoe scheid je gft en etensresten?

Gft- en etensresten scheid je gemakkelijk met een gft-bakje op je aanrecht. Heb je die nog niet? Bij de Recyclewagen in Haarlem of de Remise in Zandvoort haal je een gratis bakje op. Vervolgens gooi je het in de groene container. Heb geen groene container bij je woning? Dan kun je gebruik maken van de groene gft-containers in standaard bij jou in de wijk. De locaties van deze containers vind je op afvalwijzer.spaarnelanden.nl of in de app ‘Afvalwijzer Spaarnelanden’. Ook is daar te vinden wat er allemaal in de groene bak mag.

Kijk voor meer informatie op spaarnelanden.nl/gft