Racen over het circuit zonder motor
Racen over het circuit zonder motor

Cycling Zandvoort en DTS Grand Prix Triathlon op autoloos circuit

Actueel

In het weekend van 10 en 11 juni staan er op en rond het circuit twee sportieve evenementen zonder motorgeronk op het programma. Op zaterdag vind voor de achtste keer Vredestein Cycling Zandvoort plaats en een dag later is er de DTS Grand Prix Triathlon Zandvoort. De toegang voor beide evenementen is gratis.


Cycling Zandvoort 

De zaterdag begint om 09.15 uur met de Jumbo-Visma ‘dikke banden’ race voor kinderen tot en met twaalf jaar oud. Meedoen kan op de eigen fiets en wie geen helm heeft kan er eentje lenen. Als aandenken krijgen alle deelnemers een leuk T-shirt. De inschrijving begint vanaf 08.45 uur in een van de pitboxen en is helemaal gratis.

Om 10.15 uur is er de inmiddels traditionele bewonersronde. Voorafgaand aan de vier en acht uursrace mag iedereen die dat wil een kosteloos rondje over het circuit fietsen. Dat kan met de gewone fiets, bakfiets, standaard e-bike of handbike. Hou er rekening mee dat het circuit een aantal pittige klimmen kent. Deelnemers kunnen zich vanaf 09.30 uur onder het genot van een kopje koffie of thee verzamelen en alvast van de sfeer proeven op Paddock 1.

Gelijktijdig met de bewonersronde start de formationlap voor het gravelracen, de nieuwste tak van wielersport die zich in korte tijd in een enorme populariteit mag verheugen. De NL Gravelserie doet evenals vorig jaar Zandvoort weer aan en neemt een aantal prominente renners en bekende namen mee. Na een rondje circuit vervolgen zij hun wedstrijd op de gravelpaden en service-roads rond het circuit.

De start van zowel de vier als acht uursrace is om 11.00 uur. Doel is om op de racefiets zo’n groot mogelijke afstand af te leggen. Meedoen kan solo, als duo of met een viermans estafetteteam. Je wisselt elkaar dan af door een bidon met transponder door te geven. Tussendoor kan je dan je teamgenoot aanmoedigen, zelf even bijkomen en genieten van de sfeer. De races zijn voor dames en heren en voor zowel fanatieke als recreatieve wielrenners. In de praktijk ontstaan er vanzelf verschillende groepjes op de baan en jouw gewenste tempo zit daar altijd bij!

Kijk voor het tijdsschema, inschrijven en parkeermogelijkheden op www.cyclingzandvoort.nl


DTS Grand Prix Triathlon Zandvoort

Zondag 11 juni staat weer de DTS Grand Prix Triathlon Zandvoort op het programma. Vanwege het unieke parcours met het zwemmen in de Noordzee, het fietsen en hardlopen over en rond het circuit en de ambiance van het duinlandschap is het evenement zeer populair onder triatleten uit binnen- en buitenland.

Er staan weer twee afstanden op het programma; de Sprint en OD (Olympic Distance) en er doen diverse categorieën deelnemers mee. Zwemmen in zee is 750 meter voor de Sprint en anderhalve km voor de OD. Het fietsen gaat over 20 km voor de sprint en 40 km voor de OD. Nieuw dit jaar is de spectaculaire wissel van het fietsen naar het hardlopen in de pitstraat. Het hardlopen (5 of 10 km) gaat over en rond het circuit. Na telkens een briefing bij Bernie’s Beachclub zal er met tussenpozen worden gestart in groepen (waves), te beginnen om 8.30 met de deelnemers aan de olympische afstand. De ‘rookie-wave’ met debuterende atleten start om 13.00 en de laatste wave begint om 13.45 aan het zwemmen. De finish is in de paddock bij de Tarzanbocht.

De Grand Prix Triathlon in Zandvoort vond voor het eerst plaats in 2018 en is onderdeel van de Dutch Triathlon Series (DTS). De triathlon telt mee voor het DTS klassement. Deelnemers die aan minimaal drie van de vier DTS triathlons meedoen, worden opgenomen in het eindklassement. De andere DTS triathlons vinden plaats in Haarlemmermeer (1 juli), Ouderkerk a/d Amstel (19 augustus) en de finale is in en rond de Bosbaan bij Amsterdam (16 september).

DTS wordt evenals de Spartan Race georganiseerd door Amsterdam Sport Events. Kijk voor meer informatie en inschrijven voor de DTS Grand Prix Zandvoort en de andere edities op www.dutchtriathlons.nl.