De raadscommissie werd dinsdagavond voorgezeten door Belinda Göransson
De raadscommissie werd dinsdagavond voorgezeten door Belinda Göransson Foto: Jelmer Koper

Constructieve commissie worstelt over locatie AZC

Actueel

Dinsdagavond beloofde een intensieve commissievergadering te worden. Het onderwerp AZC stond op de agenda, met daarnaast de ontwikkeling van manege Rückert en de sloop van het laatste passagepand. De publieke tribune was goed gevuld met vooral belangstellenden voor het eerste onderwerp. 

Allereerst wees voorzitter Belinda Göransson op de rondvraag. GroenLinks wilde weten of, net als in de vervoersregio Amsterdam, ook in Zandvoort gratis OV voor minima een optie is. Het antwoord van wethouder Martijn Hendriks was afwijzend. “We willen sowieso de proef in Amsterdam afwachten, met nu al mensen die er misbruik van maken. Daarbij is gratis nooit echt gratis omdat je andere reizigers dan mogelijk opzadelt met de kosten.” 

PvdA verbaast zich over posters met communicatie van de gemeente over het nieuwe parkeerbeleid per 1 juli. “Er valt te lezen dat toeristen niet in de woonwijken parkeren. Dat zijn verkeerd informerende teksten, niet in lijn met het beleid. Kunnen deze worden weggehaald?”, stelde Roel Broer. “Het gaat om een korte samenvatting van het beleid met daarin nadrukkelijk het ontmoedigen van toeristen in woonwijken. Er komen per 1 juli nieuwe posters met informatie gericht op bezoekers, waar zij kunnen staan bijvoorbeeld”, antwoordde wethouder Hendriks. 

AZC
Zandvoort moet hoogstwaarschijnlijk 65 asielzoekers opnemen, conform de aanstaande spreidingswet vanuit Den Haag die de tekorten in de asielopvang moet oplossen. Een deel van parkeerterrein De Zuid ziet het college als geschikte plek voor een AZC. 

Twee insprekers verzetten zich tegen de voorgenomen locatie die bovendien hun wijk betreft. Beiden maken zich vooral zorgen over een permanente locatie op een plek in het groen en dicht tegen een natuurgebied aan. Het verbaast bewoners dat iets als een speeltuin of andere bestemming nooit mogelijk bleek, maar er nu wel een AZC kan worden gerealiseerd. 

Karim el Gebaly (GL) benadrukte dat deze wet door Den Haag ‘over de schutting naar de gemeenten wordt gegooid’. Hij zei tevens erg geschrokken te zijn van heftige uitspraken op de bewonersbijeenkomst van 20 april. “Deze mensen ontvluchten niet voor niks huis en haard. Ja, er is weinig ruimte, maar voorop staat om open te staan voor mensen in nood.”

Ook Sven Drommel (VVD) ziet het als verantwoordelijkheid om mensen op te vangen, maar vroeg zich af of de spreidingswet, die nog niet in werking is, nu al vraagt om een besluit over een AZC-locatie. Hij stelde hierom een amendement voor. Dat gevoel uitten meer partijen deze avond. Ook CDA en OPZ willen niet ‘vooruitlopen op de zaken’. Marco Deen (PVV) wil überhaupt geen AZC en vroeg zich af of er voldoende draagvlak voor is en noemde de optie voor een referendum.

Jerry Kramer (Jong) benadrukte het falen van landelijk en Europees beleid, dat het vertrouwen in de politiek doet dalen. Het feit dat er geen stop op de asielinstroom zit voedt volgens Kramer het wantrouwen en geeft geen zicht op een oplossing. Hij wil kijken naar mogelijk andere locaties binnen Zandvoort of wellicht een uitruil mogelijkheid binnen de regio. 

Wethouder Martijn Hendriks zei goed voorbereid te willen zijn op de Spreidingswet die waarschijnlijk per 1 januari 2024 in werking gaat. “Daarom wordt er in regionaal verband samengewerkt om locaties aan te wijzen en opvang te organiseren.” Hendriks wil onderzoeken wat de mogelijkheden van andere locaties en uitruil zijn. “Daarbij moet een AZC nooit ten koste gaan van woningbouwlocaties.” Mocht de Spreidingswet er niet komen dan gaat het plan voor een AZC meteen van tafel, verzekerde de wethouder. 

Rückert
Vervolgens stond de ontwikkeling op het terrein van manege Rückert op de agenda. CDA stelde vragen over of er mogelijk ruimte is voor meer woningen. “We moeten de schaarse ruimte immers goed benutten, met daarbij de mogelijke stikstofruimte op deze locatie”, aldus Ralf Endstra. Hij stelde bovendien voor om er een combinatie project van jongeren en ouderen huisvesting van te maken. “Om deze aanjager van doorstroming te verzekeren overwegen wij een amendement.” 

Patrick Berg (OPZ) wil meer duidelijkheid over de kaders van dit plan en vraagt zich af of de gereserveerde 100.000 euro niet te veel is. PvdA benadrukte het goed te vinden dat er sociaal en betaalbaar wordt gebouwd. Ook de VVD is voorstander van een evenwichtige verdeling. Jong Zandvoort wees erop dat de bedoeling van dit plan ook is om de wijk sterker te maken. “Daarom denken wij dat er niet alleen sociaal maar ook naar koop kan worden gekeken.”

Wethouder Jan-Jaap de Kloet debuteerde met zijn beantwoording over dit onderwerp. Hij bevestigde dat de stikstofruimte er is en gebruikt kan worden. Hij wil kijken naar het compenseren van sociale woningbouw. 100.000 euro wordt volgens de wethouder niet ‘zomaar opgemaakt’. “We hebben het beschikbaar gesteld voor onderzoeken en het opstellen van plannen. Binnen dat bedrag wordt gehandeld.” 

Passage
Tot slot behandelde de commissie de sloop van restaurant Le Grand Prix. Het voorstel van het college is nu om voor 600.000 euro de eigenaar uit te kopen. Dit is 125.000 meer dan de eerder voorgestelde som. Veel partijen benadrukten het fijn te vinden dat hiermee ‘eindelijk’ verder kan worden gegaan met de plannen voor dit gebied, maar voor OPZ en Jong Zandvoort is het duidelijk een lastiger besluit. “Het hoge bedrag is een onbegrijpelijk voorstel, dat niet uit te leggen is aan andere ondernemers. Dat Le Grand Prix niet mee is gegaan in het slooptraject betekent niet dat de gemeente de portemonnee moet trekken”, zei o.a. Berg. 

Wethouder Gert-Jan Bluijs, die sinds het opstappen van Peter Kramer dit dossier op zich heeft genomen, benadrukte dat het in deze gaat om onteigening van een onderneming. “Je zegt in feite: je moet stoppen met je bedrijf. De taxatie van het pand bleek niet voldoende, daarom is uitgekomen op dit bedrag.” Bluijs zei vooral door te willen met de plannen voor woningbouw op deze plek. 

Jelmer Koper