Als mogelijke locatie is de hoek achterin het overloopterrein naast P De Zuid aangewezen
Als mogelijke locatie is de hoek achterin het overloopterrein naast P De Zuid aangewezen

Mogelijke plek voor AZC aangewezen in zuid

Actueel

Het college heeft het overloopgebied van parkeerterrein De Zuid aangewezen als mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum. Dit heeft wethouder Martijn Hendriks bekend gemaakt. Daar zouden dan conform de eis maximaal 65 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Na goedkeuring kan de locatie gedurende 5 jaar blijvend worden ingezet.

Als gevolg van de Spreidingswet die landelijk tot stand is gekomen, moeten gemeenten in heel Nederland op zoek naar geschikte locaties voor een AZC. Wanneer gemeenten dit verzuimen te doen wijst het Rijk alsnog een plek aan. “Daarom willen we als Zandvoort goed in het traject meelopen om dat soort dwangmaatregelen voor te zijn en een ongewenste locatie te voorkomen.” 

Volgens Hendriks is het daarom ook onmogelijk om als gemeente opvang te weigeren. “Daarnaast vind ik het ook onze verantwoordelijkheid om onderdeel te zijn van een oplossing in plaats van het probleem.” 

In een zoektocht naar een geschikte locatie, die het college begin dit jaar startte, werd een aantal voorwaarden gesteld. Het moest aan de randen van Zandvoort komen, waarbij Nieuw-Noord ontzien wordt. “Aangezien daar nu al 150 Oekraïners ondergebracht worden en dat al heel wat vraagt van een wijk.” 

Uiteindelijk vond het college het achterste ‘overloopgebied’ van P-zuid als beste plek waar 65 asielzoekers in een AZC zouden kunnen worden gehuisvest. Tijdens een aantal drukke zomerdagen staan hier normaliter auto’s geparkeerd. Dat is volgens de wethouder geen groot probleem. “Er wordt gekeken naar oplossingen waardoor de effecten op de parkeerdruk zo beperkt mogelijk blijven.” 

In mei bespreekt de gemeenteraad het voorstel van het college voor de AZC-locatie. De wethouder verwacht voldoende steun. Bewoners worden op 20 april middels een eerste bewonersavond op de hoogte gesteld. 

Taak voor de regio
De negen colleges van burgemeester en wethouders in de regio Kennemerland zijn het dinsdag 28 maart eens geworden over het concept Regionaal plan opvang asielzoekers. Het plan beschrijft 17 mogelijke locaties om in totaal 2.108 asielzoekers op te vangen. Dat is de taakstelling die het Rijk de regio gaf. 

Het voorstel van het college wacht op goedkeuren van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). Daarna wordt meer duidelijk over de komst van een AZC naar Zandvoort.

Jelmer Koper