Zandvoort vanuit de lucht
Zandvoort vanuit de lucht Foto: Milo Dinkelaar

Zandvoort op zoek naar permanente opvang voor 65 asielzoekers

Algemeen

Door de nog altijd toenemende stroom aan vluchtelingen worden gemeenten verplicht om opvanglocaties beschikbaar te stellen. Dit is geregeld in de zogenoemde Spreidingswet. Voor Zandvoort betekent dit dat er permanente opvang wordt gezocht voor 65 asielzoekers.

De spreidingswet (Wet ‘gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’) moet ervoor zorgen dat er in heel Nederland genoeg opvangplekken voor asielzoekers zijn. Dit wetsvoorstel verplicht gemeenten om locaties beschikbaar te stellen voor permanente opvang van asielzoekers. Gemeenten die dit niet doen, kunnen door het Rijk gedwongen worden om mee te werken aan de komst van een AZC op een door het Rijk gekozen locatie. Het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) zorgt voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Gemeenten moeten uiterlijk 1 april hun voorstel indienen bij de provincie. 

Van de samenwerkende gemeenten in de regio Kennemerland wordt verwacht dat zij locaties klaar maken voor de opvang van 2.108 personen. Dit aantal asielzoekers wordt in principe als volgt verdeeld over de gemeenten:

Beverwijk: 160
Bloemendaal: 90
Haarlem: 620
Haarlemmermeer: 607
Heemskerk: 149
Heemstede: 105
Uitgeest: 51
Velsen: 261
Zandvoort: 65

In onderling overleg kunnen de aantallen anders worden verdeeld over de gemeenten.