Als mogelijke locatie is de hoek achterin het overloopterrein naast P De Zuid aangewezen
Als mogelijke locatie is de hoek achterin het overloopterrein naast P De Zuid aangewezen

Bewoners in zuid ongerust over mogelijke komst AZC

Actueel

De informatieavond in de Blauwe Tram over een mogelijk asielzoekerscentrum op het overloopgebied van parkeerterrein De Zuid bracht zo’n 200 Zandvoorters, onder wie vele gemeenteraadsleden en het voltallige college van B&W, op de been. Vrijwel zonder uitzondering waren de bewoners sceptisch en ongerust over het plan van het college. 

Burgemeester David Moolenburgh en wethouder Martijn Hendriks moesten tientallen kritische vragen beantwoorden, maar de sfeer werd nooit agressief of bedreigend. De haperende geluidsinstallatie, overdag nog getest, leverde bijkans meer irritatie op. Duidelijk werd dat er nog veel hobbels moeten worden genomen voordat het AZC voor 65 asielzoekers in Zandvoort-Zuid in de loop van 2024 kan worden gerealiseerd.

Zandvoort besloot met acht andere gemeenten in Kennemerland vooruit te lopen op de spreidingswet van de landelijke overheid, waardoor gemeenten kunnen worden gedwongen asielzoekers op te vangen. Die omstreden wet moet nog worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. “Je kunt beter de regie in handen houden”, aldus Hendriks. De burgemeester noemde het in zijn inleiding ‘geen gemakkelijk onderwerp’. Hendriks merkte wel op dat we ‘direct stoppen’ als de spreidingswet niet doorgaat.

De wethouder nam de aanwezigen mee in de maandenlange zoektocht naar een geschikte locatie binnen de gemeente. “Tijdens een brainstormsessie kwamen er vijf locaties naar voren: Nieuw Unicum, de voormalige voetbalvelden van TZB aan de Kennemerweg, het duingebied in Noord bij het dierenasiel, het braak liggende terrein aan de Tolweg én P-Zuid.” De eerste vier vielen af omdat ze niet aan de criteria voldeden: het moet langdurig (vijf jaar of meer), niét in Zandvoort-Noord, aan de rand van Zandvoort en het geschikte terrein moet in eigendom zijn van de gemeente. “En zo viel de keuze op P-Zuid”, aldus Hendriks. Hij vindt dat de gemeente de omwonenden in een vroeg stadium al heeft geïnformeerd, al werd dat door de zaal fel bestreden.

Vervolgens werden er door de aanwezigen vele nadelen genoemd. Het verdwijnen van parkeerplekken, het gebrek aan OV-verbindingen en vooral de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. “Al 60 jaar kan er niets gebouwd worden, zelfs geen speeltuintje, en nu kan ineens alles?”, zo vroeg een omwonende zich af. Hendriks moest erkennen dat het wijzigen van het bestemmingsplan ingewikkeld is en niet een, twee, drie geregeld.

Ook het aspect veiligheid kwam aan de orde. Moolenburgh noemde het aannames en bracht naar voren dat Zandvoort wel iets gewend is. En er zijn altijd medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aanwezig voor de begeleiding. Ook maakten omwonenden zich zorgen over mogelijke daling van de huizenprijzen. “De mogelijkheid tot planschade is er”, erkende Hendriks, “Maar het is niet zo dat een AZC in een villawijk niet zou kunnen.”

Volgende maand is de gemeenteraad aan zet. Zij moeten zich kunnen vinden in de locatie. Ook moet het COA, dat 170 locaties beheert, nog groen licht geven. Rolf Vullings, vastgoedregisseur bij het COA, noemde het een zinvolle avond. “We zijn wel iets gewend.” Verontruste omwonenden zijn inmiddels een petitie begonnen, die via Petitie24.nl al ruim 800 keer is getekend. 

Hans Botman

Dit is een samenwerking met Zandvoort Inside