De regenboogparade tijdens Pride at the Beach
De regenboogparade tijdens Pride at the Beach Foto: Archief / Ebru van der Ploeg

Breed draagvlak voor eerste Regenboogbeleid Zandvoort

Actueel

Een beleid om acceptatie van de regenbooggemeenschap te bevorderen kan op veel steun rekenen in Zandvoort. Daar gaat portefeuillehouder David Moolenburgh van uit. Deze week werd het Regenboogbeleid 2022-2025 behandeld in de raadscommissie. 

Wat opvalt is dat Moolenburgh als burgemeester de portefeuille diversiteit en inclusie onder z’n hoede heeft. Voorheen werd het vaak bij een wethouder neergelegd. “Dit is tijdens de coalitieonderhandelingen bepaald, met de gedachte dat de burgemeester heel Zandvoort vertegenwoordigt. Zo’n thema als deze past goed in deze afweging”, licht Moolenburgh toe. 

In het beleid krijgen zowel jongeren als ouderen extra aandacht. “Vaak zijn deze groepen extra kwetsbaar. Jongeren omdat zij zichzelf ontdekken en ouderen, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, zien we vaak terug ‘in de kast’ verdwijnen.” Dit is dan ook een van de drie ambities die in het stuk zijn opgenomen. 

Sociale acceptatie 

Uit het recente PinkPanel onderzoek, dat acceptatie van LHBTI’ers peilt in onze regio, bleek dat nog altijd 15% van de mensen plekken in hun wijk mijdt om vervelende situaties te voorkomen. Met het regenboogbeleid wil de gemeente de sociale acceptatie laten toenemen. “Bij ons zijn er geen signalen bekend van onveilige plekken voor LHBTI’ers of ernstige situaties in Zandvoort”, verzekert Moolenburgh.

Met een zogeheten ‘aanjaagbudget’ van € 10.000 per jaar moeten activiteiten gefaciliteerd worden. “Belangrijk voor de gemeenschap zijn ontmoetings- of netwerkmomenten. De regenboogborrels die maandelijks plaatsvinden zijn hier een goed voorbeeld van. Met het aanjaagbudget kunnen we meer van dit soort initiatieven gaan ondersteunen.” Voor bijvoorbeeld het Pride at the Beach evenement zijn andere potjes. 

Moolenburgh zet ook vooral in op de samenwerking met partners om tot goede ideeën te komen. “Dankzij de zeer betrokken houding van veel bewoners zie ik dit beleid meer als basis om verder uit te bouwen.” Ook zijn organisaties als Pluspunt meegenomen in de gesprekken die tot dit beleid hebben geleid. 

Een belangrijke reden om het Regenboogbeleid op te stellen is dat het een wettelijke verplichting is voor gemeenten om iets met dit thema te doen. Maar dat het van de wet moet betekent volgens Moolenburgh niet dat het de ambitie van de gemeente wegneemt. “Het is een thema wat volgens mij door een breed publiek ondersteund wordt en dus ook kan rekenen op een groot draagvlak.”

Politiek
Het Regenboogbeleid werd dinsdagavond in de commissievergadering behandeld. Over het algemeen was iedereen zeer te spreken over het stuk dat voorlag. De PvdA vroeg naar ruimte voor meer ambitie en vooral concretere acties die daar uitvoering aan geven. “Er staat nog niet zoveel in. Ik was niet verrast toen ik het las”, zei Maaike Koper. Velen sloten zich aan bij de woorden van Koper. Het CDA zag samen met OPZ ruimte om meer doelgroepen te betrekken bij dit beleid. Ook Jong Zandvoort juicht de ambities toe en ziet op termijn ruimte voor uitbreiding. D66 vroeg nog expliciet of de uitgetrokken € 10.000 toereikend is om in de buurt te komen van de gestelde doelen.

ZEE deed nog de suggestie om een lokaal telefoonnummer te openen waar mensen naar toe kunnen bellen om over hun gevoelens te kunnen praten. Conform de reactie van het college op een soortgelijke vraag van de adviesraad Sociaal Domein zei Moolenburgh tijdens de vergadering dat hij daar weinig aanleiding toe ziet. Landelijk bestaan al veel van dit soort nummers. De PVV vindt dat de ‘echte’ problemen van sociale onveiligheid niet worden genoemd. De partij wil een kosten-baten analyse zien van de aanleg van een regenboogzebrapad.

Bijna de volledige commissie kon per hamerstuk akkoord geven op dit beleid, maar op verzoek van de PVV gaat het Regenboogbeleid 2022-2025 als bespreekstuk naar de raadsvergadering eind van de maand. 

Jelmer Koper