Afbeelding
Foto: Groep jongeren bij de chill-out, met 2e van rechts Marieke, naast haar twee stagiaires en helemaal links staat kersvers jongerenwerker Emrah

Jongerenwerk verbindt, leert en inspireert

actueel

Jongeren zijn net als veel andere groepen hard geraakt door de coronacrisis. Het sociaal contact en even wat te doen hebben, dat zit er in deze tijd niet echt in. Het Jongerenwerk in Zandvoort heeft de afgelopen weken, tijdens de lockdown, gelukkig nog plek kunnen bieden aan hen die daar om wat voor reden dan ook behoefte aan hebben. Nu de scholen weer opengaan is het tijd om samen met jongerenwerker Marieke Lowiessen en Remco Wijnia, de directeur van Stichting Pluspunt waar het jongerenwerk sinds kort is ingetrokken, terug te blikken maar vooral ook vooruit te kijken naar de komende periode.


Lowiessen noemt de afgelopen weken ‘een cadeautje’. “Jongeren hebben een natuurlijke omgeving nodig om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Door covid ontbreekt dat nu al lange tijd. De behoefte om zo’n plek te bieden was dus groot. Door goed in te spelen op die behoefte hebben we dit op een laagdrempelige manier toch mogelijk kunnen maken.”


Ook de samenwerking met de gemeente en andere ondersteunende partijen is als zeer constructief en efficiënt ervaren. Remco Wijnia kijkt met trots naar de afgelopen periode. “Wij hebben snel kunnen inspelen op de nieuwe situatie van de plotselinge harde lockdown. In samenspraak met de gemeente hebben we toch nog activiteiten kunnen opzetten, iets waar de kinderen en jongeren met veel enthousiasme op reageerden.” [Tekst gaat door onder de foto’s]



Buurtouders


Een nieuw project waar het jongerenwerk in Zandvoort onlangs mee is gestart zijn de ‘buurtouders’. “Wij zien dat de problematiek zoals in de grote steden ook zeker hier speelt. Het is echt een preventieve manier om kinderen en jongeren zichtbaar en betrokken te houden”, aldus Wijnia. Deze buurtouders spelen een verbindende rol, vertelt Marieke. “Het herkenbare gezicht onder kinderen, wat je bij een jongerenwerker die van buitenaf komt niet direct hebt, dat is van groot belang. En deze ouders signaleren ook op een andere manier en dragen bij aan de kracht om het samen te doen.” Zij voegt toe dat de buurtmoeder die nu actief is het ook heel fijn vindt dat ze op deze manier iets kan betekenen voor het jongerenwerk.


Activiteiten als de chill-out na schooltijd worden ook door de kinderen zelf als zeer fijn ervaren. “Het is een leuke plek om te sporten, te gamen en gezellig met vrienden te zijn”, vertelt Lars vol enthousiasme. Hij heeft dan ook veel gehad aan de afgelopen weken waarin de scholen dicht waren en bijna niks kon. Net als Lars voelt het ook voor Lieke als een veilige omgeving. Lieke geeft aan dat zij op school meestal wat stiller is, maar dat dat bij het jongerenwerk heel anders is. “Doordat er altijd wel iets te doen is wat ik leuk vind, voel ik me hier echt thuis.”


Ook vanuit de ouders van wie de kinderen veel tijd doorbrengen bij het jongerenwerk in Pluspunt komen er positieve reacties. Een van hen zegt dat het inderdaad als een veilige en fijne omgeving wordt ervaren en waar je in contact blijft met leeftijdsgenoten. “Zeker in deze tijden van lockdowns is het belangrijk dat je nog regelmatig leeftijdsgenoten ziet. En daarbij is het jongerenwerk ook steeds actiever op de sociale media, om het bij meer bekend te maken”, zegt deze ouder die het mooi zou vinden als er nog meer kinderen en jongeren deze plek zullen ontdekken.


Doorontwikkeling


Het sociale isolement van de laatste twee jaar heeft duidelijk zijn weerslag op de jeugd. Wijnia ziet dat de Zandvoortse politiek nu doorheeft dat het jongerenwerk echt een doorontwikkeling nodig heeft. Daarbij noemt hij de voorbeelden van de onlangs aangenomen moties. Hij geeft aan dat er wensen zijn om de identiteit van het jongerenwerk beter te ontwikkelen. “Daarbij is het belangrijkste punt op dit moment de locatie.” Marieke vult aan: “Naast de behoefte op het beleidsmatige vlak zie je in de praktijk dat sinds de coronacrisis de deelnemersaantallen flink toenemen. Dat onderstreept nog eens opnieuw hoe belangrijk het voor jongeren is om een plek te bieden waar aan diverse wensen voldaan kan worden.”


Bij het jongerenwerk wordt dus gewerkt aan verbetering van de kwaliteit, de frequentie van activiteiten en leeft dus de urgente wens voor een mooie locatie. Op die manier willen zij ook in de toekomst die verbindende, leerzame en inspirerende plek kunnen blijven.


https://youtu.be/YshR-SV_3Zk
Bekijk hier het interview met jongerenwerker Marieke Lowiessen en Pluspunt-directeur Remco Wijnia

Tekst, foto’s en video: Jelmer Koper
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding