Negatieven van Poppe de Boer voor zijn beeld van Verkade in 1999
Negatieven van Poppe de Boer voor zijn beeld van Verkade in 1999 Foto: Noord-Hollands Archief

In Memoriam: fotograaf Poppe de Boer

Ingezonden

Mijn Zandvoortse vakbroeder, fotograaf Poppe de Boer, overleed vorige week woensdag 3 mei. Zijn zoon Maurice whatsappte me direct met een simpele, sobere boodschap. De schok was enorm. Een kleurrijke, vakkundige collega, zomaar uit het leven weggerukt! Poppe de Boer heeft veel betekend voor de provincie Noord-Holland, voor Haarlem en zeker ook voor Zandvoort. Ik werkte, van 1963 af, toen ik als verslaggever bij het Haarlemse Dagblad in dienst trad, intensief met hem samen. Later, toen ik naar De Telegraaf overstapte, werd onze vriendschap en onze samenwerking voortgezet. 

Met Poppe togen we ooit naar Olst, waar destijds - in 1966 - Arjen Nawijn burgemeester was. We introduceerden als eersten, met een prachtige foto van Poppe en een interview van mij, op deze wijze Zandvoorts nieuwe burgemeester bij de Zandvoorters. 

Poppe was niet alleen een goede fotograaf; hij was vooral ook een uitzonderlijk goede sportfotograaf. En hij beschikte over een ruim relatienetwerk. Ik heb daar schaamteloos ge- en misbruik van gemaakt. Toen ik met het radioprogramma ‘Veronica Telesport’ moest beginnen, kreeg ik hulp van Poppe. Hij introduceerde me bij Joop Brand en bij Barry Hughes, trainers van de voetbalclub Haarlem. We maakten ook samen het maandblad van de NZH, de Haarlemse busonderneming destijds. Toen het Amsterdamse havengebied werd ontwikkeld en er sprake was van een nieuwe petrochemische industrie, wilde Haarlems Dagblad daarvan grote reportages publiceren, dus vertrokken fotograaf De Boer en ik naar het Duitse Ruhrgebied en verschenen er veel voorlichtende pagina’s in het HD.

Poppe was zeer veelzijdig. Hij drumde ooit in mijn Amsterdamse bandje. We gingen samen naar het Holland Popfestival in Kralingen en Poppe stond me bij als ik in het perfide Albion interviews moest maken met de rocksterren van toen, zoals de Moody Blues, The Kinks, Cliff Richard en Tim Rice en Andrew Lloyd Webber, de makers van de mondiaal vermaarde musical ‘Jesus Christ Superstar’, waarvan we de primeur mee naar Nederland konden nemen. Poppe was zeer bevriend met beeldhouwer Kees Verkade die een beeld van hem maakte, dat op de Haarlemse Parklaan te bewonderen valt.

Poppe en zijn vader Cees de Boer, zetelden in die tijd in het fotopersbureau aan de Haarlemse Parklaan. Vader Cees won ooit de World Press Photo met de foto van zangeres Ria Kuiken die door de beer van Boltini werd gebeten.

Als de Haarlemse politie een voorlichtingsfolder wilde uitbrengen, belandde de opdracht daartoe, via hoofdinspecteur Piet Sandijck, bij Poppe en mij. In Zandvoort resideerde toen commissaris Van Maris, samen met de later geruchtmakende adjudant Sandbergen. Via Poppe ‘regelden’ we een politie-permissie om met onze offroad-motorclub over het strand naar IJmuiden te rijden. Dat kon toen allemaal nog...

Poppe de Boer en ik reisden samen enkele weken door de Verenigde Staten, waar we in New York samen een reportage maakten over (en mét) Dobarah Harry, later bekend als ‘Blondie’, die haar jaloerse echtgenoot Chris Stein razend tekeer zag gaan. Poppe wist hem professioneel te kalmeren… ‘Lekker wijf’ stelde Poppe nuchter vast, ‘jammer van die kerel...!’ We maakten reportages van New Orleans tot Los Angeles.

Poppe werd aanvankelijk ‘Hans de Boer’ genoemd, maar er waren toen al zoveel ‘Hansen’. Op advies van mijn echtgenote Jenny en mij, nam De Boer daarom zijn echte (Friese) voornaam aan. 

Poppe de Boer was een ware meester in de donkere kamer. Hij wist precies hoe lang een Ilford- of Kodak-TRI-X film moest ontwikkelen in de D-76 en hij kon negatieven lezen als geen ander. Als hij een analoge foto moest afdrukken, lukte die in één keer en hij leerde mij, mede-fotograferend verslaggever, alles over de Asahi Pentax van toen en de digitale Canons van later.

Het Noord-Hollands Archief nam het hele, duizendvoudige foto-negatievenbestand van fotopersbureau De Boer Poppe over. Dat is inmiddels volledig gedigitaliseerd. Iedereen kan er nu dus gebruik van maken. 

‘Van oude mensen de dingen die voorbijgaan’ schreef Louis Couperus ooit. Gelukkig (en terecht!) dat van Poppe Johannes de Boer, mijn dierbare Zandvoortse vriend en vakbroeder uit Bentveld, heel veel bewaard zal blijven.

Berry Zand Scholten,
Zandvoort