Ronald Rietberg achter de bar in de Boedah Club
Ronald Rietberg achter de bar in de Boedah Club Foto: privé collectie

Barboek Zandvoort is een podcast geworden

Podcast Barboek Zandvoort

Het idee voor het optekenen van de Zandvoortse horecageschiedenis ontstond begin 2020. Na het lezen van een groot artikel over De Oase met oud-eigenaar Willem Drogtrop kreeg Sandra Lissenberg het idee om meer verhalen te verzamelen van horecagelegenheden die de afgelopen decennia veel voor Zandvoort hebben betekend en waarvan een klein deel nog steeds actief is.

“Heel veel mensen, zowel van binnen als buiten Zandvoort, waaronder ook ikzelf koesteren warme herinneringen aan het uitgaansleven in ons dorp. Om die herinneringen levend te houden wilde ik van 10 van die etablissementen de geschiedenis beschrijven. En wie kunnen die verhalen beter vertellen dan de eigenaren en het barpersoneel uit die tijd? Ik heb toen contact gezocht met horeca-reus Ronald Rietberg en samen hebben wij toen een lijst samengesteld van negen horecazaken. De tiende is erbij gekomen naar aanleiding van een poll op Facebook”, vertelt Lissenberg.

Het afnemen en uitwerken van de vele interviews bleek uiteindelijk een te zware last voor één persoon met nog een fulltime baan ernaast. En collega schrijvers die aan het project mee wilden werken, werden na oproepen helaas ook niet gevonden. Lissenberg: “Gelukkig vond ik in Dolly ten Pierik wel een hele goede partner. “Dolly en ik kennen elkaar via de lokale radio, waar ik haar een tijdje heb mogen vervangen als ‘sidekick’ van Ruud Jansen in het programma ‘Zandvoort luncht’. Dolly, zelf ook geen onbekende in het Zandvoortse uitgaansleven, wilde graag met mij het Barboek maken maar dan als podcast. En eigenlijk is dat nog veel leuker dan een boek, omdat je dan ook nog de stemmen hoort van de mensen die vroeger misschien wel een drankje voor je hebben ingeschonken. We blijven het nog wel gewoon Barboek noemen, omdat die naam al is gaan leven.” De eerste afleveringen met doldwaze verhalen van het barpersoneel van weleer zijn inmiddels opgenomen en zullen om de week te beluisteren zijn via dezandvoortpodcast.nl. De aankondigingen voor de nieuwe afleveringen en bijbehorende foto’s zullen ook te vinden zijn op de Facebookpagina ‘Barboek Zandvoort’, waar men ook herinneringen met elkaar kan delen over bijvoorbeeld de tijd in Estoril, Boedha Club, Le Moustache, Beach Club, De Bastille, Het Wapen van Zandvoort, de Chin-Chin en nog vele anderen die ook in de podcast zullen worden besproken.