Er komen steeds meer elektrische voertuigen in het straatbeeld
Er komen steeds meer elektrische voertuigen in het straatbeeld

Meer laadpalen voor EV’s in Zandvoort heeft voor- en nadelen

Algemeen

Met de stijgende brandstofprijzen worden elektrische en hybride voertuigen steeds populairder. Elektrische voertuigen worden daarnaast steeds betaalbaarder naarmate de technologie goedkoper en gemakkelijker te reproduceren wordt. En dit wordt dankzij subsidies en het plaatsen van laadpalen in veel Nederlandse gemeentes nog meer bevorderd. Ook in Zandvoort groeit het aantal laadpalen.

Voorstanders van EV’s wijzen op brandstofefficiëntie en milieuvoordelen, en deze voordelen zijn zeker niet te ontkennen. Maar zijn ze echt de betere, veiligere vervoermiddelen van de toekomst? Er kleven zowel voordelen als nadelen aan elektrische voertuigen, waar je als EV-bestuurder extra op moet letten.

Voordelen van EV’s

Dankzij de technologische vooruitgang en het groeiende milieubewustzijn zijn EV’s een aantrekkelijk alternatief geworden voor traditionele voertuigen met verbrandingsmotoren. Hier zijn enkele voordelen van elektrische voertuigen:

Beter voor het milieu

Een van de meest overtuigende redenen om over te schakelen op elektrische voertuigen is hun aanzienlijk lagere impact op het milieu in vergelijking met conventionele benzinewagens. EV’s produceren geen uitlaatgassen, wat betekent dat ze geen schadelijke stoffen zoals kooldioxide, stikstofoxiden en zwevende deeltjes in de atmosfeer uitstoten. De milieuvoordelen van EV’s zullen natuurlijk toenemen naarmate het elektriciteitsnet meer gevoed wordt door hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Touchscreen met extra entertainment

Tegenwoordig hebben bijna alle elektrische wagens een touchscreen, dat voor tal van functies in de auto gebruikt wordt. Dit heeft verschillende voordelen, gaande van extra entertainment, tot meer comfort. Je kunt de touchscreen gebruiken voor navigatie, om films af te spelen, het klimaat van je auto te regelen, of zelfs je favoriete spellen te spelen bij je favoriete online casino bij SuperBigWin.nu. Je moet natuurlijk opletten met het gebruik ervan tijdens het rijden, omdat het de aandacht van de weg kan afleiden.

Kostenbesparingen

Hoewel de aankoopprijs van een elektrisch voertuig hoger kan zijn dan die van een conventionele auto, kunnen EV-eigenaren een aanzienlijk bedrag besparen tijdens de levensduur van het voertuig. Elektrische voertuigen hebben lagere gebruikskosten omdat elektriciteit over het algemeen goedkoper is dan benzine, en onderhoudskosten zijn vaak lager door minder bewegende onderdelen in elektrische aandrijflijnen.

Verbeterde prestaties

Elektrische voertuigen bieden op verschillende manieren een superieure rijervaring in vergelijking met traditionele auto’s. EV’s moeten niet schakelen, wat zorgt voor een snelle acceleratie en een soepel, snel rijgevoel. EV’s hebben meestal ook een lager zwaartepunt door de plaatsing van zware batterijen langs de vloer van het voertuig, wat resulteert in een betere bestuurbaarheid en stabiliteit. Bovendien zijn ze ook veel stiller.

Energieonafhankelijkheid

Het overschakelen op hernieuwbare energie kan ook leiden tot meer energie-onafhankelijkheid. Hernieuwbare energie of elektriciteit dat opgewekt is uit kernenergie of aardgas, kan ervoor zorgen dat men minder afhankelijk is van energie dat uit het buitenland geïmporteerd moet worden.

Risico’s van EV’s

Hoewel EV’s verschillende voordelen beloven, hebben ze ook enkele potentiële risico’s. Dat komt door de batterij. Die is een gevaar in het geval van brand, en er zijn ook potentiële gevaren voor elektrocutie.

Brandgevaar met Lithium-ion (Li-ion) batterijen

Hoewel EV-batterijen efficiënt zijn, kunnen ze bij beschadiging of oververhitting vlam vatten, wat kan leiden tot ernstige ongelukken. In tegenstelling tot een gewone brand, is een brand van een li-batterij zelfonderhoudend, wat wil zeggen dat het geen externe zuurstof nodig heeft. Een dergelijk geval zou zich al voorgedaan hebben. Volkswagen kampt nu met een rechtszaak over een claim dat een van hun Porsche EV’s in 2022 een brand op het vrachtschip Felicity Ace veroorzaakte, waardoor het hele schip en zijn vracht verloren ging. Bij branden in lithiumbatterijen komen daarbovenop giftige dampen vrij, waaronder lithiumoxide, lithiumhydroxide en andere gevaarlijke chemicaliën.

Electrocutiegevaar

Elektrische voertuigen hebben een hoogspanningssysteem dat ernstige elektrische schokken kan veroorzaken als het niet goed wordt behandeld. Ongelukken tijdens het onderhoud of bij het omgaan met beschadigde onderdelen kunnen leiden tot elektrische schokken. Daarom is het steeds aan te raden je voertuig niet zelf te onderhouden, maar dit te laten doen bij een bevoegde mecanicien.

Autonoom rijden staat nog niet op punt

Autonoom rijden is een veelbelovende functie van elektrische voertuigen, maar de technologie staat nog niet op punt. Zelfs voertuigen met geavanceerde rijhulpsystemen hebben beperkingen en kunnen verward raken door complexe verkeerssituaties. Zo heeft in november 2023 autobedrijf Cruise (een dochter van General Motors) 950 van hun voertuigen teruggeroepen voor een software-update. Dit gebeurde nadat een van hun wagens na een ongeval plots zes meter verderop begon te rijden, en een voetganger met zich meesleepte. Lees het hele verhaal bij TheGuardian.com.

Nieuwe laadpalen in Zandvoort

Zandvoort krijgt er dit jaar 25 nieuwe laadpalen bij, onder meer in de Burgemeester Engelbergstraat, Potgierstraat, en Prinsesseweg, zie alle locaties in dit artikel van Zandvoortse Courant.nl. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor wie eigenaar is van een EV. En dat komt boven op de 43 oplaadpunten die er nu al staan. Hierdoor komt het totaal tegen eind 2024 op 68 te staan, zodat je wellicht niet ver meer hoeft te rijden om je auto op te laden. En voor wie wil weten hoeveel het zal kosten aan deze laadpalen, het kost in Nederland gemiddeld 36 cent per kilowattuur.