Harry Keijser zorgt voor zijn vrouw die alzheimer heeft
Harry Keijser zorgt voor zijn vrouw die alzheimer heeft Foto: Piet Bom

Harry Keijser: ‘Tandem Mantelzorg was voor mij een zegen’

Algemeen

Nadat vijf jaar geleden bij Renea, de vrouw van dorpsgenoot Harry Keijser (1940) alzheimer werd vastgesteld, zag hij zich van de ene op de andere dag geplaatst in de rol van mantelzorger. Naast de intensieve zorg voor zijn vrouw, kwamen er ineens ook een heleboel andere praktische en administratieve problemen op hem af.

“De eerste symptomen waren er al eerder, maar na de officiële diagnose drong het pas echt tot me door. Ze mocht per direct haar auto niet meer gebruiken en dat was natuurlijk een aanslag op haar gevoel van vrijheid en behoorlijk dramatisch. Toevallig stond er een paar weken later in de Zandvoortse Courant een aankondiging van Tandem Mantelzorg over een alzheimer informatiemiddag in de Blauwe Tram en daar ben ik heengegaan.”

“Tot m’n schrik werd daar snel duidelijk dat ik in het geheel niet was voorbereid op m’n nieuwe situatie als mantelzorger, maar ik leerde ook dat ik er gelukkig niet alleen voor stond. Medewerkers van Tandem adviseerden me om als eerste de juridische consequenties met betrekking tot onder meer wilsonbekwaamheid onder ogen te zien. Ik moest naar de notaris, maar die had een schriftelijke verklaring van een speciale keuringsarts nodig… er kwam van alles bij kijken.”

“De zorg voor m’n vrouw werd alsmaar intensiever, zeker toen ze er medische complicaties bij kreeg. Het werd domweg teveel en dan is het fijn dat een organisatie als Tandem meekijkt, het herkent en ingrijpt. Ik heb toen via Zorgbalans hulp van de thuiszorg gekregen, want professionele verzorging werd noodzakelijk. Ook is er gezorgd dat ze regelmatig werd begeleid naar de dagbesteding van Zandstroom, zodat ik even boodschappen kon doen.”

“Daarnaast was er de zorg voor het huishouden waar ik ineens alleen voor stond. Ik kon aanvankelijk met moeite een eitje koken voor mezelf, had geen flauw idee hoe de wasmachine werkte en ga zo maar door… Ik kon altijd advies vragen bij de medewerkers van Tandem en de thuiszorg en inmiddels krijg ik eenmaal per week hulp in de huishouding. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik zonder hen had moeten beginnen. Als ik ergens tegenaan loop, kan ik altijd bellen.”

“Tandem drong er op zeker moment ook op aan om Renea op te laten nemen in een verzorgingshuis. Nadat ik van de trap was gevallen en aan bed was gekluisterd is dat versneld gebeurd. Inmiddels verblijft ze nu precies een jaar in het Huis in de Duinen waar ik haar dagelijks opzoek. Vaak gaan we een eindje rijden of neem ik haar mee naar huis waar we dan gezellig een kopje koffie drinken. Elke maand doe ik trouwens mee met een praatgroep voor lotgenoten bij Pluspunt. Dan wisselen we ervaringen uit en dat is nuttig en leerzaam”, aldus Harry Keijser.

Mantelzorg is eigenlijk nooit een keuze. Het overkomt je vaak onverwacht en daar ben je dan niet op voorbereid. Tandem Mantelzorg is er om mantelzorgers bij te staan, te ontlasten en het fungeert als een portaal van waaruit je de weg wordt gewezen door het oerwoud van instanties en regeltjes waar vrijwel elke mantelzorger mee wordt geconfronteerd.

Zorg jij voor een naaste en heb je hulp nodig? Neem contact op met Tandem 023-8910610 of info@tandemmantelzorg.nl. Tandem werkt samen met o.a. Herstelacademie (educatie en zelfhulp voor mensen met een psychische en/of verslavingskwetsbaarheid), Pluspunt (voor welzijn en maatschappelijke ondersteuning in Zandvoort), Prezens (voor naasten met psychische problemen of verslaving) en STG (voor naasten van mensen met verstandelijke of lichamelijke beperking, chronische ziekte, ADHD of autisme). Voor meer informatie kijk op www.tandemmantelzorg.nl. Ben je onder de 23 en heb je zorgen voor familie/vrienden met een ziekte, verslaving of psychische problemen? Bel of app dan met Ali van Pluspunt (ma, vr) 06 3860 2511.