Strand opruimacties
Strand opruimacties Foto: Gillis Kok

Van strandafval tot grondstof voor nieuwe producten

Algemeen

Tegenwoordig vinden er steeds meer ‘Beach clean-ups&rsquoplaats op het Zandvoortse strand. Tijdens deze schoonmaakacties wordt er van alles opgeraapt wat niet op het strand thuishoort. Zo wordt (plastic) afval grondstof, waar nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.

Van strandafval tot grondstof voor nieuwe producten

Jutten is een mooie en laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Het is samenwerken aan een plastic soep-vrije oceaan en een plasticvrij strand. In het Pop-up atelier van Juttersgeluk aan de Passage is sinds de zomer de tentoonstelling ‘Van afval naar kunst&rsquote zien. Een tentoonstelling gemaakt met objecten die van zwerfafval gemaakt zijn.

Hilly Jansen was destijds uitgenodigd de opening van de tentoonstelling te verrichten. “Naast mijn werk voor de gemeente, ben ik kunstenaar. Daarnaast werk ik voor het Zandvoorts Museum en sta ik in nauw contact met veel mensen die Zandvoort een warm hart toedragen. Zo hebben wij vanuit de Kinderkunstlijn vorig jaar met alle kinderen van de bovenbouw van alle basisscholen van Zandvoort het thema duurzaamheid vormgegeven. Het is aandoenlijk om te zien wat de kinderen ervan maken. Vooral over de plastic soep. Kinderen die zich zorgen maken, dat zie je in hun schilderijen. Je kunt het ook zien op de kleurrijke bankjes die hier naast staan in de entree;, vertelt Jansen.