admin
admin Foto: Afschot mag

Damherten mogen afgeschoten worden

Algemeen

Damherten mogen afgeschoten worden

De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland mogen per direct worden afgeschoten. Dat heeft de rechter in Haarlem vanmiddag bepaald. Faunabescherming had een verzoek ingediend om de jacht op de beesten op te schorten, maar de rechter heeft dit afgewezen en in een tussenvonnis bepaald. Komende zomer wordt de afschot inhoudelijk behandeld.

Volgens deskundigen zijn er te veel herten en gaat dit ten koste van de leefruimte van andere dieren. Eiser stelde echter dat deze conclusie is genomen op basis van rapporten die aan alle kanten niet correct zouden zijn. Maar volgens de rechter was het niet aan hem om een oordeel over deze rapporten te geven. Hij was ook van mening dat er genoeg herten zijn.

Faunabescherming was het met deze opstelling van de rechter niet eens. De zaak wordt deze zomer nog wel inhoudelijk behandeld, maar voor die tijd zullen er al heel wat afgeschoten zijn. “We hebben begrepen dat ze staan te popelen om met de afschot te beginnen”, aldus Faunabescherming.