admin
admin Foto: New England Clam Chowder

New England Clam Chowder

Algemeen

New England Clam Chowder

Maaltijdsoep voor 6 personen.
Het is volop mosseltijd en omdat in de weekenden de Nederlanders vaak soep maken, hierbij een soep waarvoor u mosselen kunt gebruiken. Deze rijke gevulde en romige soep wordt gezien als één van de lekkerste Amerikaanse soepen. Zijn verrukkelijke smaak dankt hij grotendeels aan het spek en de venusschelpen. Die kunt u eventueel vervangen door Zeeuwse mosselen.


Benodigdheden:
2 kg levende venusschelpen (of mosselen), schoongemaakt,
witte wijn,
olijfolie,
400 g bacon of gerookt spek, in reepjes,
8 uien, gepeld en fijngehakt,
8 stengels bleekselderij, boven- en onderkant afgesneden, fijngehakt,
12 grote kruimige aardappelen, totaal ca. 600 g, geschild en in kleine blokjes,
4 teentje knoflook, gepeld en gehakt,
120g boter,
b
loem,
2 l kippenbouillon,
800 ml slagroom,
8 el selderijblaadjes (of blaadjes van de bleekselderij), gehakt,
4 laurierblaadjes,
zeezout en zwarte peper,
bladpeterselie, alleen de blaadjes.

Bereiding:
Verhit een grote koeken- of stoofpan met dikke bodem tot hij heet is. Doe de venusschelpen (mosselen) erin, voeg een scheutje witte wijn toe en leg een goed sluitend deksel op de pan. Schud even heen en weer en stoom de schelpen 3-4 minuten, tot ze zijn geopend. Doe de schelpen in een vergiet boven een grote kom om de sappen op te vangen. Haal zodra u de schelpen kunt vastpakken de meeste diertjes uit hun schelp, maar laat sommige zitten voor de presentatiegooi schelpen die niet zijn opengegaan weg. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg het spek toe en bak het 3-4 minuten op niet te hoog vuur, tot het krokant is. Doe de uien, bleekselderij, aardappelen en knoflook erbij en bak alles zachtjes 6-8 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden. Voeg de boter toe, dan de bloem en bak alles al omscheppend nog een paar minuten. Schenk de slagroom en het achtergehouden vocht van de venusschelpen erbij. Voeg de gehakte selderijblaadjes, als u die gebruikt, het laurierblad en zout en peper toe. Breng alles zachtjes aan de kook en laat het 20-30 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn en de chowder dik is. Voeg alle venusschelpen toe en warm de soep 2-3 minuten al roerend door op laag vuurde soep mag niet meer koken. Schep de chowder in voorverwarmde kommen en garneer deze met de peterselie. Serveer er croutons of chiabatta bij.