admin
admin Foto: Gemakkelijk thuis te maken!

Sinterklaasrecepten

Algemeen

Rubriek met recepten

De Zandvoortse Courant begint op de website een nieuwe rubriek, een rubriek met recepten die u gemakkelijk thuis kunt maken en die seizoensgerelateerd zijn. Het kan van alles en nog wat zijn; van een driegangenmenu tot een simpel voor-, hoofd-, tussen- of nagerecht. Omdat zaterdag Sinterklaasavond gevierd wordt, krijgt u één recept als cadeautje van de Zandvoortse Courant erbij.

Borstplaat
Voor de één een gruwel, voor de ander een hemel op aarde: borstplaat. Je houdt ervan of niet want het is mierzoet en daar is niet iedereen van gediend, maar het hoort nu eenmaal bij de traditie van Sinterklaas. Het is relatief simpel te maken als u onderstaand recept gebruikt. U kunt borstplaat allerlei kleurtje geven al naar gelang de essence (smaak) die u gebruikt. U kleurt borstplaat met kleurstofen voor voedsel, die in de supermarkt voorhanden zijn. Gebruikt u slechts een paar druppeltjes. Ze zijn namelijk erg geconcentreerd!

Benodigdheden:
12 el suiker,
4 el water, melk of room,
Vanille-, citroen, cacao- of frambozenessence,
Eventueel cacaopoeder of oploskoffie.

Bereiding:
Suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Circa 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker aan het koken brengen. Andere smaakstoffen voegt u pas toe pas als de pan van het vuur af is. eventuele vormen van bijvoorbeeld suikerbeesten en de traditionele harten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snij kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

Het tweede recept is er een om zelf kruidnootjes te maken.

Kruidnootjes
Bijna viert Nederland weer het ‘heerlijke avondje’, oftewel Sinterklaasavond. Natuurlijk horen daar kruidnoten bij. Inderdaad kruidnoten want ‘pepernoten&rsquozijn die ouderwetse onregelmatige gevormde bonken taaitaai. Vandaag ‘heeft u nog even tijd&rsquoom er een aantal te maken. Hierbij een recept voor een ‘heerlijk avondje’met kruidnootjes.

Benodigdheden:
100 gram zelfrijzend bakmeel,
50 gram roomboter,
50 gram bruine basterdsuiker,
2 eetlepels melk,
1 eetlepel speculaaskruiden.

Bereiding:
Verwarm de oven op 170 graden. Meng alle ingrediënten met een keukenmixer tot een soepel deeg. Nu komt het leukste: vraag de kinderen om van het deeg heel veel balletjes te maken. De grootte van de balletjes weet je wel: zo groot al een kruidnoot. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier alle balletjes op. Druk ze iets aan, zodat de onderkant plat wordt. Laat wel wat ruimte tussen de balletjes, in de oven worden ze nog iets groter. Zet de bakplaat in de oven en bak je zelfgemaakt kruidnoten in 10 tot 15 minuten lichtbruin en gaar. Smullen maar!