Het levensverhaal van Zwarte Riek
Het levensverhaal van Zwarte Riek Foto: zandvoortsecourant.nl

Het levensverhaal van Zwarte Riek

Algemeen

Amsterdam heeft heel wat beroemde artiesten voortgebracht. Johnnie Jordaan, Tante Leen, Willy Alberti, André Hazes, noem maar op. In dit rijtje hoort  zeker ook Rika Jansen thuis. Zij woont al vele jaren in Zandvoort en haar buurman Kees Rutgers, redacteur van de Zandvoortse Courant, besloot een biografie over haar leven te schrijven.

Van eenvoudig volksmeisje wist zij het te schoppen tot een internationale Grande Vedette. Als Zwarte Riek werd ze beroemd met ‘M’n wiegie was een stijfselkissie’. Ook haar ‘Amsterdam huilt’ wordt nog altijd gedraaid in Amsterdamse kroegen. Ze was de eerste vrouwelijke artiest die met een one-women-show Carré veroverde.  Haar leven is een opeenhoping van succes, lief, leed en drama. Dat doet zij uit de doeken in dit onthullende boek dat voorzien is van een groot aantal foto’s.

Kees Rutgers: ”Ik ben in 1949 geboren in Amsterdam. Ik heb ruim veertig jaar als journalist gewerkt bij De Telegraaf.  Ik woon nu al ruim twintig jaar in Zandvoort. Daar leerde ik mijn buurvrouw Rika Jansen kennen. Deze voormalige rasartieste, die onder andere  furore maakte als Jordanese Zwarte Riek en de eerste vrouw was met een one-women-show in Carré, vertelde mij haar bewogen levensverhaal, dat uiteindelijk heeft geleid tot dit boek vol bijzondere verhalen.”

Het boek is vanaf nu te bestellen via de uitgever: Boekscout.nl