Fietspad toch niet door Bentveld
Fietspad toch niet door Bentveld Foto: zandvoortsecourant.nl

Fietspad toch niet door Bentveld

Algemeen
Het beoogde traject voor het fietspad tussen de Oase en de natuurbrug over de Zandvoortselaan, de zogenaamde Buitenrandvariant, is van de baan.  Uit onderzoek is gebleken dat het te schadelijk voor de natuur is. De provincie gaat met de betrokken overheden en Waternet op zoek naar alternatieven.

Met de fietsverbinding tussen de Oase en de Zandvoortselaan ontstaat een mooie fietsroute van Haarlemmermeer naar de kust, met een (thans ontbrekende) veilige oversteek over de Zandvoortselaan. Dit is een langgekoesterde wens van de regio. De Europese Unie en de provincie Noord-Holland hebben om die reden het fietspad ook opgenomen in hun subsidievoorwaarden voor de natuurbrug. Op advies van een klankbordgroep, waarin allerlei belangengroeperingen zaten, is gekozen voor de ‘Buitenrandvariant’ als voorkeurstraject. Deze variant loopt deels aan de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen en deels buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen over de openbare weg.
                               
De Buitenrandvariant is door de provincie verder uitgewerkt en zorgvuldig onderzocht. Uit de natuurtoets is gebleken dat het aanleggen van deze variant een significant negatief effect heeft op de natuurwaarden, waaronder het habitattype grijs duin en de populatie nauwe korfslakken. Daarom kan er geen vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet voor worden afgegeven en dus valt deze variant af.

De provincie gaat met alle betrokken overheden en Waternet praten over mogelijke alternatieven, waarbij de door bewoners en belangengroeperingen aangevoerde aandachtspunten mee worden gewogen. Uitgangspunt blijft een fietspad langs de rand van de Waterleidingduinen, zodat de impact op het wandelgebied minimaal blijft.
De natuurtoets is te downloaden op http://www.noord-holland.nl/FietspadOase-Zandvoortselaan