Informateur praat verder met vier partijen
Informateur praat verder met vier partijen Foto: zandvoortsecourant.nl

Informateur praat verder met vier partijen

Algemeen
Voor deelname aan een Zandvoorts college van burgemeester en wethouders komen nog vier partijen in aanmerking. Dat is de tussenconclusie van informateur C. Mooij na gesprekken met vertegenwoordigers van alle acht raadsfracties. Die partijen zijn VVD, OPZ, CDA en PvdA. Informateur Cornelis Mooij en Wilfred Tates Informateur Mooij heeft begin deze week zijn eerste serie gesprekken afgerond. Zij hebben hem een goed beeld gegeven van de situatie in de Zandvoortse politiek na de verkiezingen van 3 maart.
 
Zijn constateringen als het om de inhoud en de bezuinigingen gaat:
‘¢ Er zijn weinig zware punten die de partijen verdelen. Wel heeft elke partij zijn eigen accenten.
‘¢ Bezuinigen is noodzakelijk, waarop is nog niet volledig bepaald. Breed wordt de wens gedragen dat de Zandvoortse organisatie efficiënter moet gaan werkendaardoor worden middelen bespaard. Er wordt ook over inkrimping gedacht.
‘¢ Veelal vindt men dat de Zandvoorste burger moet worden ontzien.
‘¢ Veel partijen zeggen dat er ruimte is om de toeristen meer te belasten. Dit kan leiden tot de keuze om de toeristenbelasting en de strandpacht te verhogen.
‘¢ In samenhang met het bovenstaande: Blijven investeren in toerisme, want dit is de kurk waar Zandvoort op drijft. Doel: meer toeristen en een beter product.
‘¢ Daarentegen moet terughoudend te werk worden gegaan met het oppakken van nieuwe projectenwe hebben al genoeg hooi op de vork.
‘¢ Er moet ook nagedacht worden over de verwachte opbrengsten na het aflopen van een aantal erfpachtcontracten.
 Hoe zou een coalitie er uit kunnen zien? Dit zijn de tussentijdse conclusies van de informateur: ‘¢ Er is geen coalitie mogelijk zonder de VVD.
‘¢ Er wordt door iedereen om een stabiele coalitie gevraagd, die steunt op een voldoende meerderheid.
‘¢ VVD, OPZ, CDA, PvdA en GBZ hebben aangegeven aan een college te willen deelnemen. Zij hebben ook hun wethouderskandidaten genoemd.
‘¢ In aanmerking moet worden genomen dat PvdA en Sociaal Zandvoort hebben aangegeven samen op te willen trekkenSociaal Zandvoort wil een programma meeondertekenen als daar voldoende van haar wensen in terug is te vinden. Zij steunt de kandidaat van de PvdA.
‘¢ GBZ is niet als eerste voorkeur door andere partijen genoemd, zij het dat zij GBZ niet uitsluiten. Die laatste opmerking geldt niet voor OPZ: OPZ en GBZ zijn partijen die niet met elkaar willen samenwerken.
‘¢ GroenLinks wil zich de komende periode constructief opstellen, maar ambieert geen plaats in het college.
‘¢ D66 is als dat nodig is beschikbaar om aan een coalitie deel te nemen.
 De heer Mooij ziet op dit moment VVD, OPZ, CDA en PvdA als de mogelijke leveranciers van een werkbare coalitie. Met welke partijen die coalitie wordt gevormd moet nog blijken. Welke factoren spelen daarbij ook een rol?‘¢ Zo goed als alle partijen pleiten voor drie wethouders of drie formatieplaatsen (dat zou wel kunnen leiden tot meer personen, in deeltijd).
‘¢ De wijze waarop de grootte van de VVD -raadsfractie tot uitdrukking moet komen in de wethoudersverdeling is nog een vraagpunt.
 De  tweede ronde
Mooij gaat volgende week vervolggesprekken houden. Hij wil met de vier partijen op een aantal thema’s ingaan. Zijn advies wil hij dan donderdag daarop aan formateur Wilfred Tates geven.
 (Bron: Gemeente Zandvoort)