VVD blijft de grootste partij in Zandvoort
VVD blijft de grootste partij in Zandvoort Foto: zandvoortsecourant.nl

VVD blijft de grootste partij in Zandvoort

Algemeen

Winnaars
Winnaars waren er natuurlijk ook. Ten eerste wordt D66 voor het eerst in lange tijd weer in de Zandvoortse raad vertegenwoordigd. Alleen was er misschien wel met twee zetels rekening gehouden, het werd er echter een. De andere winnaar is GBZ. De lokale partij kwam, dankzij een restzetel, uit op twee zetels, een winst van een. Lijsttrekker Michel Demmers: ‘De Zandvoortse kiezer heeft onze opstelling ten aanzien van een aantal zaken die de Zandvoorters aanspreken, zoals parkeren en de watertoren, en ons goede programma beloond. We kunnen weer meespelen.’? Ook Sociaal Zandvoort wordt de komende raadsperiode in de raad vertegenwoordigd, zei het dat het met de hakken over de sloot was. Ook zij konden profiteren van een restzetel. GroenLinks tenslotte consolideerde de zetel die Cees van Deursen vier jaar geleden had ingenomen. Hij wordt opgevolgd door Virgil Bawits die vooral ‘beter met de Zandvoorters wil gaan communiceren’?.

De VVD heeft de vijf zetels die ze afgelopen vier jaar in de Zandvoortse gemeenteraad hadden, opnieuw behaald. Wethouder en lijsttrekker Wilfred Tates was enorm in zijn sas toen de (voorlopige) einduitslag bekend werd gemaakt. De beide andere coalitiepartijen, OPZ en PvdA, verloren ieder een zetel. Per saldo verloor de coalitie 1104 stemmen. Vlnr.: de nieuwe raadsleden Ellen Verheij (VVD), Jos van der Drift (VVD), Robbert de Vries (D66), Virgil Bawits (GL) en Andor Sandbergen (CDA) ‘We zien dat het beleid dat de VVD vier jaar geleden heeft ingezet, beloond is geworden. Hier hebben we dus vier jaar voor gewerkt. Als er niet zoveel onenigheid in mijn partij was geweest, zouden we misschien wel op zes of zeven zetels uitgekomen zijn’?, aldus een dolblije en trotse Tates. Wethouder Gert Toonen, lijsttrekker PvdA, was duidelijk aangeslagen toen hij de uitslag hoorde en verwees naar het zogenaamde landelijk effect waardoor zijn partij minder stemmen zou hebben gekregen. De Zandvoortse PvdA houdt, dankzij een restzetel, nog 2 zetels over. Gijs de Roode echter, de jongste CDA-lijsttrekker in Nederland, had daar geen boodschap aan. ‘Wij hebben het helemaal zelf gedaan. We zijn nu de derde partij van Zandvoort en hebben geen last gehad van de landelijke trend’?, riep hij met een grote glimlach op zijn gezicht. Dat OPZ ook een zetel zou gaan verliezen, hadden de ouderen niet voorzien alhoewel Bruno Bouberg Wilson er wel rekening mee had gehouden.

Een uitgebreid overzicht en de statistieken van de verkiezingsuitslag leest u in de Zandvoortse Courant van vandaag, donderdag 4 maart!