Afbeelding

Politiek verslag raadscommissie donderdag 7 december

Actueel

Marco Deen zal begin 2024 afscheid nemen van de Zandvoortse gemeenteraad. De PVV’er werd op 22 november gekozen als Tweede Kamerlid en op 6 december geïnstalleerd in Den Haag. Tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag feliciteerde voorzitter Karim El Gebaly de nieuwbakken parlementariër. 

Deen bedankte het college van B&W en de raad voor de bloemen die hij eerder op de dag thuis kreeg bezorgd. Hij noemde het ‘heel jammer’ dat hij moet stoppen met de lokale politiek. Volgens de kieslijst wordt Henk van der Linden het nieuwe raadslid, naast de zittende PVV-vertegenwoordiger Ronald van Tiggelen.

Afsluiting Haltestraat

De Haltestraat wordt voor de komende zomer afgesloten met bollards, beweegbare palen die uit de grond komen. De palen komen aan het begin van de Haltestraat bij het Raadhuisplein en bij de Pakveldstraat. De gemeenteraad ging tijdens de commissievergadering akkoord met de investering hiervoor van 250.000 euro en de jaarlijkse kosten van 48.500 euro. Afgelopen jaren werd het inrijden van de Haltestraat met hekken voor auto’s onmogelijk gemaakt. In deze zomer was de straat van 30 juni tot 10 september fysiek afgesloten tussen 17.00 en 02.00 uur.

Marco Deen (PVV) stelde voor de afsluiting om 18.00 uur in te laten gaan en daarmee tegemoet te komen aan de bezwaren van enkele winkeliers. Na de gemeenteraadsvergadering van 19 december kunnen de palen volgens portefeuillehouder Lars Carree dan worden besteld. “Dat zou net op tijd moeten zijn.” In een later stadium besluit de raad over de tijdstippen en mogelijk eerdere afsluitingen tijdens de weekenden, zoals OPZ graag wil. Door kentekenregistratie kunnen bepaalde wagens (laden/lossen) eventueel nog wel toegang krijgen en hulpvoertuigen kunnen er met het nieuwe systeem altijd door.

Woningbouw manege Rückert 

Lang werd gesproken over nieuwbouw van 40 tot 60 woningen op het terrein van manege Rückert aan de Heimansstraat (en mogelijk op het achterliggende terrein van de scouting. Inspreker Willem van der Sloot waarschuwde voor de aanwezigheid van asbest in het huidige gebouw en de eventuele risico’s bij de sloop. Paul Vleeshouwers, namens de bewoners aan de aanpalende Professor Zeemanstraat, vindt dat de locatie een duin- en recreatiegebied is. Verder hekelde hij de informatievoorziening van de gemeente over de nieuwbouwplannen. De meeste partijen zien geen bezwaar tegen woningbouw op het terrein.

Wat voor woningen er komen zorgde voor meer discussie. De woonstichting Pré Wonen, de ontwikkelaar, wil alleen sociale huurwoningen bouwen. De raad voelt meer voor een mix van sociale bouw, middelhuur en betaalbare koop, zoals al eerder in een aangenomen motie verwoord. Wethouder Jan Jaap de Kloet heeft de intentieovereenkomst nog niet getekend met Pré Wonen en zegde toe eventuele andere ontwikkelaars toe te laten, al kan dat wel voor verdere vertraging zorgen.

Ook de bouw van een flink pand in de Secretaris Bosmanstraat (naast nr 24) zorgde voor een levendige gedachtenwisseling. De bewoonster van het pand sprak in en nodigde alle raadsleden, die een voorlopige verklaring van geen bedenkingen moeten afgeven voor een wijziging van een bestemmingsplan, uit bij haar een kijkje te nemen. Ze krijgt het druk, want vrijwel iedereen ging op de uitnodiging in. Belangrijkste bezwaar is het verminderen van de lichtinval. Volgens wethouder Martijn Hendriks is hier wel rekening mee gehouden en is de aanvraag zorgvuldig beoordeeld.

Harmonisatie parkeerdiensten 

Het college wil een onderzoek doen naar de mogelijkheid van harmonisatie van de parkeerdiensten in Zandvoort met die van Haarlem. Daarmee zou afscheid worden genomen van Coöperatie Parkeerservice in Amersfoort, die in Zandvoort op veel kritiek kon rekenen. Hendriks, ook verantwoordelijk voor parkeren, zegde toe ook andere partijen hierin mee te nemen, zoals OPZ graag wil. Ook andere partijen wilden op dit onderwerp iets te kiezen hebben.

Hans Botman