KNRM station Zandvoort
KNRM station Zandvoort

200 jaar KNRM: van houten roeiboot tot hypermodern schip

Actueel

In 2024 bestaat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 200 jaar. Op 11 november 2023 start een jubileumjaar vol activiteiten, evenementen en campagnes om dat te vieren, zowel landelijk als lokaal. 

Het komende jaar staat in het teken van terugkijken op 200 jaar reddingtraditie en vooruitkijken op de innovaties en uitdagingen in de komende 200 jaar. Waarin het belangrijkste doel is en blijft: het redden en voorkomen van slachtoffers op zee én het ruime binnenwater.

Eerste Zandvoortse redding

In Zandvoort werd kort na de oprichting van de Redding Maatschappij een roeireddingboot gestationeerd. De eerste redding daarmee volgde op 5 februari 1825. Bij Wijk aan Zee was een schip gestrand, maar het reddingstation Wijk aan Zee had nog niet geoefend met hun nieuwe reddingboot. Daarom staken de redders uit Zandvoort van wal. Hun boot sloeg direct vol water. Ze gebruikten daarna de reddingboot van Wijk aan Zee en wisten er 11 opvarenden mee te redden. Het was de derde redding sinds de oprichting van de KNRM in 1824.

De roeireddingboot werd bemand door sterke roeiers. Meestal vissers die met storm thuis waren. Het materieel was voor die tijd modern, maar vergeleken met nu erg primitief. Er is veel veranderd sinds 1824: van houten roeireddingboten naar hypermoderne schepen en van reddingvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM’ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen. 

De KNRM telt 45 reddingstations en opereert al sinds haar oprichting in 1824 bewust zonder steun van de overheid en kan haar werk doen dankzij donateurs, nalatenschappen en giften. Op dit moment zijn er 1.400 vrijwilligers verbonden aan de KNRM, waarvan 31 op station Zandvoort.

Programma jubileumjaar KNRM 200 jaar 

Het jubileumjaar loopt van 11 november 2023 tot 11 november 2024, de officiële verjaardag van de KNRM. Het overkoepelende thema is ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’. Een greep uit de landelijke activiteiten die het komende jaar op het jubileumprogramma staan: zanger Stef Bos brengt het lied ‘Wat als de storm komt’ uit over de KNRM, presentator Roelof Hemmen komt met de podcastserie ‘Redders op Zee’, er volgen exposities over 200 jaar KNRM in 12 maritieme musea, er volgt een uniek fotoboek ‘Redders op Zee’, YouTuber Govert Sweep wordt bemanningslid in opleiding en maakt een serie YouTube-afleveringen over zijn ervaringen en in oktober 2024 volgt ‘Symfonie van het Water’, een grootse jubileumviering over KNRM 200 jaar in Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Daarnaast lanceert PostNL een speciale jubileumzegel, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt een herdenkingsmunt en zal er een heuse KNRM-tulp worden onthuld. 

Ook in Zandvoort zal 200 jaar KNRM uitgebreid gevierd worden. Zo wordt de KNRM het thema van de Kinderkunstlijn, komt er een expositie in het Zandvoorts Museum, gecombineerd met een foto-expositie op de boulevard, zullen de Open Monumentendagen worden geopend in het KNRM boothuis en er zullen gedurende het hele jaar activiteiten plaatsvinden op het station.

Toekomst KNRM Zandvoort

Om ook in de toekomst het reddingswerk veilig te kunnen blijven uitvoeren, wordt de komende tijd het materieel vernieuwd. In november wordt de huidige bootwagencombinatie vervangen door een nieuwe ‘Challenger’ met aanhanger. In 2025 wordt de huidige reddingboot ‘Annie Poulisse’ (type: Valentijn klasse) vervangen door een hypermoderne opvolger uit de Van Wijk klasse. Om deze nieuwe combinatie een passend onderdak te bieden wordt het boothuis aan de Thorbeckestraat aan de voorzijde uitgebreid.  

De KNRM zal dus uitgebreid stilstaan bij de afgelopen 200 jaar, maar zeker ook vooruit kijken naar de komende jaren. Klik hier om naar de website van KNRM Zandvoort te gaan en vindt alle informatie over het station en over het jubileum.

De Zandvoortse reddingboten door de jaren heen