Onno Borgeld in zijn speciale KNRM outfit
Onno Borgeld in zijn speciale KNRM outfit Foto: Piet Bom

Onno Borgeld gaat jaar lang wandelen voor KNRM

Actueel

Onno Borgeld uit Bentveld voelt zich al van jongs af aan betrokken bij de KNRM. Als trouwe donateur is hij een zogenoemde ‘redder aan de wal’. Komend jaar wil hij ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de KNRM in combinatie met een ander persoonlijk jubileum geld inzamelen voor het Zandvoortse reddingsstation.

Onno Borgeld (1947) kan terugkijken op twee geslaagde carrières; na een succesvolle loopbaan als marineofficier werkte hij twintig jaar als jurist met als specialisatie arbeids- en ambtenarenrecht voor onder meer verschillende vakbonden. Hoe komt het dat hij zich al zo lang inzet voor de KNRM? “Om te beginnen waren mijn ouders zo lang als ik me kan herinneren ook redders aan de wal. Zelf was ik als tiener actief als strandwacht en zweminstructeur bij de Reddingsbrigade van Wassenaar, waarvan ik trouwens nog steeds lid ben. Daar komt bij dat ik bij de Koninklijke marine jarenlang heb gevaren en me dus goed bewust ben van het belang van reddingswerk op zee. Sterker nog, ik ben zelf in 1976 een keer betrokken geweest bij een gezamenlijke reddingsoperatie van ons schip en de KNRM voor de kust bij Den Helder.”

Zilveren Wimpel

“In 2012 liep ik de Vierdaagse van Nijmegen en toen was er de mogelijkheid om daar een persoonlijk goed doel aan te verbinden. In mijn geval was dat natuurlijk de KNRM en die waren daar erg blij mee. Volgens mij was het ook een eyeopener omdat ze zich voor het eerst realiseerden dat sportevenementen kunnen worden gebruikt voor fondsenwerving. Als dank hebben ze me toen onderscheiden met de Zilveren Wimpel en kreeg ik het shirt dat ik nog steeds draag als ik de Vierdaagse loop. Ook in 2013 en 2014 heb ik gelopen voor de KNRM. Daarna ben ik ermee gestopt, want ik vond het ongemakkelijk worden om steeds dezelfde mensen lastig te vallen…”

Volgend jaar echter bestaat de KNRM niet alleen tweehonderd jaar, maar ook hoopt Onno Borgeld voor de 25e keer de Vierdaagse uit te lopen. “Ja, twee jubilea dat vind ik een mooie aanleiding om toch nog eens een keer met de pet rond te gaan voor de KNRM. Als ik de beide jubilea bij elkaar optel, kom ik tot de som 225. Wat zou het mooi zijn als ik voor de KNRM een veelvoud van 225 op kan halen; bijvoorbeeld 2250 euro. Reddingsstation Zandvoort staat de komende jaren voor hoge kosten. Het rupsvoertuig dat de reddingboot naar zee brengt, is evenals reddingsboot Annie Poulisse aan vervanging toe. Daarvoor zijn ook kostbare aanpassingen aan het boothuis noodzakelijk. Kortom een hele goede aanleiding om een crowdfunding actie te starten.”

Vijfhonderd kilometer

“Het jubileumjaar van de KNRM start 11 november aanstaande. Kort daarop begin ik met trainingswandelingen voor m’n 25e Vierdaagse. In totaal wil ik tenminste vijfhonderd kilometer in de vorm van uitgezette wandeltochten lopen en dan natuurlijk ook de Vierdaagse zelf. Donateurs zal ik maandelijks via een blog op de hoogte houden van mijn vorderingen”, aldus Onno Borgeld.

Mensen die Onno Borgeld via een donatie aan de KNRM willen steunen kunnen dat via deze link. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met Onno via info@borgeld.com.

Piet Bom