De start van de Formule 3 in 1950
De start van de Formule 3 in 1950 Foto: Joop van Bilsen-Nationaal Archief

Expositie Half Litre Heroes in Zandvoorts Museum

Actueel

De succesvolle tentoonstelling Beroemd Zandvoort is amper voorbij of een nieuwe expositie maakt zijn opwachting in het Zandvoorts Museum. Vrijdag 9 juni om 16.00 uur wordt daar de Zandvoortse Formule 3 historie belicht in de expositie ‘Half Litre Heroes’.

75 jaar geleden vonden de eerste races plaats op het circuit van Zandvoort. De Grand Prix was het hoofdnummer, maar het was de nieuwe 500cc klasse die in 1949 het publiek op de banken kreeg. De 50.000 toeschouwers zagen een superspannende race, dankzij Nederlandse deelname van Lex Beels, die in een fotofinish nipt derde werd. De winnaar was de toen nog onbekende Stirling Moss. Meteen was duidelijk dat dit dé springplank voor nieuwe talenten was. Het jaar erop werd deze Formule 3 een officiële internationale klasse, tegelijk met de F1 en F2.

Het Zandvoorts Museum besteedt van 9 juni t/m 3 september aandacht aan deze Formule 3 racers met de expositie ‘Half Litre Heroes’. In het museum zijn diverse formule 3 racewagens uit die jaren te zien, waaronder de Cooper van Lex Beels en de in Nederland gebouwde Larkens. Er wordt teruggeblikt op de races, de coureurs en de auto’s aan de hand van foto’s, filmbeelden en allerhande voorwerpen. De werkplaats van Lex Beels wordt nagebouwd. Er worden vele sterke verhalen opgehaald en diverse mysteries die nog om een oplossing vragen worden gepresenteerd, zoals: waar zijn de Beels racewagens gebleven?

Zonder verleden geen toekomst: na 75 jaar zijn de Formule 3 raceklasse en Circuit Zandvoort springlevend. Vele talenten waaronder Max Verstappen gebruikten de F3 als springplank naar de top. Het Zandvoorts Museum brengt de ontwikkeling van het circuit van 1948 tot heden in beeld aan de hand van de vele spectaculaire Formule 3 races die in die jaren op het Zandvoortse asfalt zijn uitgevochten. De verschillen tussen de Formule 3 bolides van 1948 en die van 2023 worden in beeld gebracht.

Een extra attractie is er in het weekend van de Historic Grand Prix. Dan zijn de historische 500cc racers in Zandvoort. Ze komen in actie op het circuit en zullen tijdens de parade op zaterdagavond naar het Zandvoorts Museum komen!

‘Half Litre Heroes’ is van 10 juni t/m 3 september te zien in het Zandvoorts Museum.

Larkens F3 made in Holland
F3 in 1971
1952 Moss
Lex Beels 1949