Een door de iepziekte aangetaste boom
Een door de iepziekte aangetaste boom

Zandvoortse iepen krijgen injecties tegen iepziekte

Actueel

In Zandvoort staan al eeuwenlang veel iepen. Deze bomen zijn namelijk goed bestand tegen de zoute zeelucht. De laatste jaren worden steeds meer iepen ziek door een agressieve schimmel. Daarom is Spaarnelanden gestart met het injecteren van iepen tegen de iepziekte. 

De iepziekte wordt verspreid door kleine zwarte kevers: iepenspintkevertjes. Ze leggen hun eitjes op een verzwakte iep die daardoor met de iepziekte besmet wordt. Ook gezonde bomen kunnen worden besmet. Bijvoorbeeld doordat de wortels onder de grond contact maken met een zieke iep. Het vervoeren van haardhout kan de ziekte ook verspreiden.

Injecteren tegen iepziekte

Spaarnelanden behandelt dit jaar honderden iepen in Zandvoort. Als het niet lukt om een iep met een injectie te beschermen, wordt de getroffen boom zo snel mogelijk gekapt en afgevoerd om te voorkomen dat meer iepen worden besmet.

Een zieke iep is in deze tijd van het jaar goed te herkennen. Want heeft de boom in plaats van frisgroene blaadjes kale takken en/of blaadjes in herfstkleuren, dan id de kan groot dat deze besmet is. Wie een zieke iep aantreft in de openbare ruimte, kan dit melden via de website van de gemeente.