Het aantal konijnen is enorm toegenomen
Het aantal konijnen is enorm toegenomen Foto: Lenna van den Haak

Steeds meer konijnen in Dierentehuis Kennemerland

Actueel

Dierentehuis Kennemerland is tegelijk asiel en pension. Voor de asielfunctie, de opvang van zwerfdieren in de regio Bloemendaal, Heemstede, Haarlem en Zandvoort, krijgt het tehuis een vergoeding. Dat wil zeggen, voor de eerste twee weken, want dat is wettelijk zo geregeld. Asieldieren blijven er echter meestal langer en om die kosten te dekken is de organisatie vooral afhankelijk van giften van donateurs. Dat kan bijvoorbeeld door Vriend van het Asiel te worden. 

“Het leven is veel duurder geworden en we merken dat direct”, zegt Jacquelien Veldhoven, medewerkster communicatie bij het Dierentehuis. “We verwachten daardoor een toename aan asieldieren, maar je merkt het ook in wat we noemen ‘achterstallig onderhoud’ en het uitstellen van medische behandeling. Laatst hebben we als pilot mensen met een laag inkomen de mogelijkheid geboden om hun huisdier gratis bij ons te laten vaccineren, ontvlooien, ontwormen en chippen en te laten controleren door een dierenarts. Daar zijn maar liefst zeventig dierenbezitters op af gekomen die we hebben kunnen helpen. Deze actie voldeed duidelijk aan een behoefte en we zijn heel blij dat we die hebben kunnen doen dankzij een grote donatie van een particulier.”

Grote toename van konijnen

Het Dierentehuis werkt met een beperkt aantal beroepskrachten en moet het daarnaast vooral hebben van de inzet van vrijwilligers, zo’n 60 in totaal. Een deel van het asiel is ook ingericht als pension. “We hebben beperkte ruimte en een vol pension vraagt veel van onze mensen waardoor we minder aandacht kunnen besteden aan de asieldieren en dat is wel onze primaire taak. Verder hebben we sinds afgelopen zomer vooral te maken met een grote toename aan konijnen die bij ons in het asiel terecht moeten. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met corona. Toen namen veel mensen een of meer konijnen maar daar willen ze nu weer vanaf. Konijnen hebben verzorging nodig en ruimte. Ook moet je een konijn nooit in zijn eentje laten leven, daar wordt het dier doodongelukkig van. Maar het zijn hele lieve dieren die we natuurlijk heel graag een nieuw thuis geven. We hebben hier leuke koppeltjes en trio’s rondlopen, maar mensen kunnen ook als ze al een konijn hebben bij ons langs komen met hun dier voor een soort speeddate, om te kijken welk ander konijn het leukste speelkameraadje is.”

Verbouwing en verkleining pensionfunctie

“We hebben beperkte ruimte en dan moet je altijd een afweging maken hoe je de opvang zo goed mogelijk inricht. Deze zomer is een kattenafdeling gebruikt voor de opvang van konijnen en nu gaan we een hondenafdeling ombouwen. De honden die we hier binnen krijgen hebben vaak extra aandacht nodig dus dan moet je er niet te veel hebben. Daarnaast gaan we ook ons dierenpension verkleinen.” De verbouwing gaat in maart beginnen en moet voor de zomer klaar zijn.

Vrienden van het Asiel

“Het onderhoud van het asiel en de dieren kost veel geld en we krijgen beperkt subsidie daarvoor. Daarom zijn we ook sterk afhankelijk van donaties. Die krijgen we gelukkig af en toe via eenmalige donaties, legaten en erfenissen, maar je weet nooit wanneer je die krijgt. Daarom doen we soms aan crowdfunding acties, maar we bieden ook de mogelijkheid om ‘Vriend van het Asiel’ te worden. Dan maak je per maand een klein bedrag over. Vanaf € 2,50 per maand, maar meer is natuurlijk ook welkom. Als Vriend krijg je een gegraveerd houten bordje met je naam op ons vriendenbord in de ontvangsthal en ontvang je twee keer per jaar de Vrienden-nieuwsbrief. En alles wat we ontvangen gaat direct naar de verzorging van de honden, katten en konijnen die we hier opvangen.”

Voor meer informatie kun je terecht op www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierentehuis-kennemerland/vrienden-gezocht/.

Pierre Winkler