Wisenten in het Kraansvlak
Wisenten in het Kraansvlak

Podcast Tierelier: Special over wisenten

Podcast Tierelier

In de nieuwste aflevering van Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland, gaan IVN’ers Eric van Bakel en Ronald Cassee samen met twee boswachters van PWN op zoek naar wisenten. Geholpen door de GPS-trackers van de wisenten is de kudde snel gevonden.

Begin van de 20e eeuw was de wisent (de Europese bison) in het wild uitgestorven. Vanaf de jaren 20 maakt de wisent door uitgekiende fokprogramma’s (een bescheiden) comeback en is in een aantal landen ook weer in het (semi) wild te bewonderen, waaronder in het ten zuiden van de Zeeweg gelegen Kraansvlak.

Wie wisenten wil zien, kan de wisentenroute lopen. Voor Zandvoorters is dat een thuiswedstrijd: van 1 september tot 1 maart is het Wisentenpad (gele route) toegankelijk. Vanuit Zandvoort begint deze route aan het begin van het Duinpieperpad ter hoogte van de Wattstraat. Daarvandaan loopt een pad via het Wurmenveld naar het Kraansvlak. De route is onverhard (trek goed schoenen aan) en hou minimaal 50 meter afstand tot de wisenten. Het gebied is verboden voor honden.

Naast de gele route is het mogelijk om wisenten te spotten vanaf het wisenten uitzichtpunt bij het meertje van Burdet. Vanaf het bezoekerscentrum aan de Zeeweg is er een bewegwijzering hoe u daar kunt komen via een korte route. Wanneer u meer zekerheid wilt dat u de wisenten ook daadwerkelijk kunt gaan zien, kunt u de site wisenten.nl bezoeken. Daarop is real-time te zien waar de wisenten zich op dat moment bevinden.

Tierelier is een samenwerking van IVN Zuid-Kennemerland, de Zandvoortpodcast, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Thijsse’s Hof en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wekelijks is er een nieuwe publicatie, waarbij thema’s en nieuws elkaar afwisselen. Minimaal één maal per maand publiceert Tierelier een Zandvoorts onderwerp. Tierelier wordt gepubliceerd op een aantal bekende streamingservers (waaronder Spotify) en is te benaderen via een aantal websites van de hierboven genoemde partners.