Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Podcast Tierelier: Bronst van de damherten

Podcast Tierelier

Het is nog donker als podcastmakers Eric van Bakel en Ronald Cassee (IVN Zuid-Kennemerland) de parkeerplaats aan de Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen opdraaien. Boswachter Gerard Scholten staat al bij de ingang op ze te wachten om de heren mee te nemen naar een plaats in de buurt van het vrijheidsmonument. Want ze gaan deze ochtend een podcast maken over de bronst van de damherten.

Enige twijfel of dat gaat lukken blijkt volstrekt onnodig: vanuit het bos komt de heren een oorverdovende herrie tegemoet. “Het is een mengsel van het overheersende ‘knurren’ van de bokken (we spreken alleen bij edelherten over ‘burlen’) en de veel hogere roep van de hindes”, aldus Eric van Bakel.

De krachtmetingen tussen de bokken vinden middenin het bos plaats op een soort toernooiveld. Het is voor de heren geen enkel probleem om met de meegebrachte apparatuur opnames te maken, want de herten zijn, als je een gepaste afstand bewaart, niet heel schuw. De bokken clashen met veel geweld met de geweien in elkaar. Het is een krachtmeting die bepalend is voor het wel of niet beschikken over de aanwezige hindes.

Hoewel zo’n krachtmeting meestal met een weglopende verliezer gepaard gaat die niet te veel schade heeft, zijn er ieder seizoen ook wel een aantal incidenten met fatale afloop. “Tijdens onze geluidsopnames en ons interview met boswachter Gerard, zijn we ook op de plaats waar wij staan omringd door damherten, die net buiten het bos denken even bij te kunnen komen van de schermutselingen. Echter: ook daar vinden de nodige robbertjes vechten plaats; pal voor onze neus zijn we hier getuige van en leggen de microfoons dit typische herfsttafereel vast”, vertelt Ronald Cassee.

In de nieuwe aflevering van Tierelier, de natuurpodcast van Zuid-Kennemerland, kan de luisteraar zich verwonderen over dit spectaculaire fenomeen en luisteren naar de uitleg over het bronstgedrag van de damherten.


Podcast Tierelier is een samenwerking tussen IVN Zuid-Kennemerland, De Zandvoort Podcast, Thijsse’s Hof, Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Iedere week is er een nieuwe publicatie met ten minste één maal per maand een Zandvoort onderwerp.