Pierre Winkler
Pierre Winkler Foto: Cor Salverius Fotografie

Food en Fashion trends

Kookrubriek

Je leest de laatste tijd vaak dat rokken en jurken voor mannen heel trendy zijn. Rolmodel Brad Pitt verscheen bij de première van zijn laatste film ook in een jurk, die hem erg goed stond. Ik draag ze zelf ook wel en kan het iedereen aanraden -gewoon makkelijk, zit lekker, staat goed- maar of het (weer) mainstream mode wordt…

Ik heb er eens een artikel over geschreven voor het feministisch tijdschrift LOVER, dat je online nog wel kunt vinden. De Romeinen vonden het dragen van een broek zeer onbeschaafd. Zij hielden het op jurken. Dat is daarna heel lang gebruikelijk gebleven, tot ongeveer 1850. Op een staatsieportret uit 1800 zien we Napoleon nog in een uitbundige jurk met ruches en kantjes. Bedoeld om zijn status als macho leider te versterken. Op een schilderij 50 jaar later zien we zijn neef, ook staatsman, in een zwart driedelig pak. Dat is opeens standaard geworden, de norm, normaal. Een jurk niet meer.

In de wereld van ‘food’ zie je twee trends. Steeds meer mensen eten steeds vaker vegetarisch. En als het even kan groente die niet uit Verweggistan is binnengevlogen maar hier van eigen grond. Het recept voor deze week sluit aan bij deze twee foodtrends.

De auberginekoekjes heb ik zelf al vaak gemaakt en iedereen vindt ze altijd lekker. Gecombineerd met geroosterde paprika’s met olijven is het een heerlijke complete maaltijd. Maar omdat ik niemand een norm wil voorschrijven, of het nu om kleding of eten gaat, geef ik er een recept bij voor heerlijke ossobuco van varkenskrabbetjes. Kortom, zoals Brad Pitt zei op de vraag waarom hij graag jurken draagt: “Het leven is kort, dus laten we er gewoon een feestje van maken.” Zo is het.

De recepten vind je op www.zandvoortsecourant.nl/kookrubriek

Pierre Winkler