De kogel is door de kerk!
De kogel is door de kerk! Foto: Joop van Nes

Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei 2020

Algemeen

De organisatie van de Formule 1 (FOM) heeft officieel gemaakt wat al een hele tijd een publiek geheim was: de Heineken Dutch Grand Prix wordt op 3 mei 2020 op het Circuit Zandvoort afgewerkt! De Zandvoorters hebben nu een datum om naartoe te werken: organisaties maar ook individuele Zandvoorters.

Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei!

De kalender moet op 4 oktober tijdens een vergadering van de FIA World Motor Sport Council nog wel worden goedgekeurd. Het 71e seizoen in de Formule 1 begint op 15 maart met de GP van Australiëen eindigt op 29 november in Abu Dhabi. Zandvoort is de 5e race van het seizoen en de eerste van Europa in 2020. Er zijn volgend jaar zeven ‘back-to-back&rsquoraces: een race in twee opeenvolgende weekenden. Een week na Zandvoort staat de Spaanse Grand Prix in Barcelona op de kalender.

Verbouwing
Circuit Zandvoort zal op een aantal plaatsen grootscheeps worden aangepast. Daar was een omgevingsvergunning voor nodig, die werd aangevraagd bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Onder een groot aantal voorwaarden is de vergunning uitgegeven. De verbouwing maakt het nodig dat er in het gebied waar de duinhagedis en de rugstreeppad leeft, veel zand verplaatst wordt. Daardoor zal het leefgebied van de twee zeldzame diersoorten verstoord kunnen worden.

Milieuclubs
Milieuclubs leggen zich niet zomaar neer bij de grootschalige verbouwing die circuit Zandvoort gaat uitvoeren om de Formule 1-race mogelijk te maken. De stichting Duinbehoud gaat bezwaar maken tegen de verbouwing en mogelijk volgen er meer. Rust bij de Kust en Milieudefensie bestuderen de ontheffing die de provincie heeft verleend voor het verbouwen van het circuit nog.

Groot bouwterrein
Stichting Duinbehoud concludeert na een eerste bestudering van de plannen dat het circuit “één groot bouwterrein” wordt. “Duinen worden afgegraven en vlak geschoven voor de bouw van nieuwe tribunes, geluidswallen worden afgegraven voor aanpassing van de baan, een tunnel wordt gegraven voor een nieuwe toegangsweg, een wandelpad door het duin wordt verbouwd tot rijweg en paddenpoelen worden gedempt”, stelt de stichting. Dinsdag tijdens de informatieavond van de gemeente Zandvoort en Circuit Zandvoort is daar geen woord over gesproken.

Vergunningen
“Een deel van de werkzaamheden is in strijd met het bestemmingsplan en in strijd met de afgegeven natuur- en milieuvergunningen”, aldus Duinbehoud. De gevolgen van de werkzaamheden noemt Duinbehoud “funest voor de natuur op en rond het circuit;. Het leefgebied van planten en dieren zal verloren gaan en het naast het circuit gelegen Natura 2000-gebied zal te maken krijgen met een extra stikstofbelasting door de nieuwe weg door de duinen. De stichting zal daarom ‘bezwaar maken tegen werkzaamheden die de natuur op en rond het circuit aantasten’.

Heineken Dutch Grand Prix op 3 mei 2020