400% prijsstijging verwacht
400% prijsstijging verwacht Foto: Gillis Kok

Verhuurprijzen flink hoger tijdens Formule 1

Algemeen

Eigenaren van toeristische verhuurlocaties in Zandvoort zijn opgewonden over de mogelijke terugkeer van de Formule 1 in 2020. Met de eventuele komst van de Grand Prix zal Zandvoort duizenden extra bezoekers uit binnen- en buitenland ontvangen. Deze toename zal voor extra druk op de toeristische verhuurmarkt zorgen waardoor de prijzen mogelijk zullen exploderen.

Verhuurprijzen flink hoger tijdens mogelijk Formule 1 weekend

Bewoners van Zandvoort bieden al van oudsher hun woning te huur aan toeristen en de laatste jaren is deze vorm van verhuur enorm toegenomen. Met het terughalen van de Formule 1 zal dit naar verwachting alleen maar meer worden. Rental Valley, beheerder van ruim 100 Airbnb’s in Zandvoort en nabije regio, merkt momenteel op dat er al tweemaal zoveel vragen binnenkomen als gebruikelijk. “Huiseigenaren bellen om informatie in te winnen over hoeveel zij kunnen verdienen met vakantieverhuur tijdens Formule 1. Verwacht wordt dat toeristen gemiddeld 4 nachten boeken voor hun F1-bezoek. En in verband met schaarste zullen tarieven oplopen tot 4 keer het gebruikelijke tarief;, aldus Niels Marcelis van Rental Valley.

Nieuwe regels
De gemeente Zandvoort heeft per 1 april de regels voor toeristische verhuur geactualiseerd. Dat betekent onder andere dat Zandvoorters zich éénmalig moeten registreren bij de gemeente als ze hun woning (willen) gebruiken voor toeristische verhuur. Huiseigenaren mogen maximaal 120 dagen per kalenderjaar hun huis verhuren aan toeristen, mits ze zelf op dat adres wonen. Verhuurders zijn verplicht om toeristenbelasting te betalen. Als de Formule 1 werkelijk doorgaat zal de toeristenbelasting worden verhoogd van €2,25 naar €3,00 per persoon per nacht.