admin
admin Foto: Verbazing over onze duinen

Verbazing over onze duinen

Algemeen

‘‹Internationale verbazing over onze duinen

Ruim 80 internationale en Nederlandse duinexperts waren van 15 tot en met 17 juni in Zandvoort bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen over het beheer en herstel van Europese duingebieden. De experts bezochten donderdag de onlangs uitgevoerde Europese LIFE+ projecten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen en waren overweldigd door de schaal van de Noordwest Natuurkern.

“Het lijkt wel of je in een Afrikaanse woestijn bent: enorme stuivende duinen, grote grazers rond natte merenhet is haast of we op Safari zijn, vlakbij Amsterdam!”, was de reactie van één expert.

Maar liefst 10% van de Europese kustduinen en 90% van de Europese binnenlandse stuifzanden ligt in Nederland. Deze natuurgebieden staan onder druk, maar mede dankzij de Europese LIFE-projecten wordt er gewerkt aan behoud van biodiversiteit. Tijdens de bijeenkomst worden alle LIFE-projecten samengebracht die de afgelopen jaren in Europese duinen en stuifzanden zijn uitgevoerd. Met de inbreng uit onder andere Portugal, Denemarken, Zweden, Finland, Letland, Polen, Engeland en uiteraard Belgiëen Nederland was vrijwel de gehele Atlantische en Oostzeekust vertegenwoordigd.

Komende donderdag meer hierover in de Zandvoortse Courant.