admin
admin Foto: Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Algemeen

Boeuf Bourguignon

Hoofdgerecht voor 4 personen.

De misschien beroemdste stoofpot van Frankrijk: Boeuf Bourguignon oftewel de ‘Bourgondische stoofpot met rundvlees’. Een heerlijke ‘warmworder&rsquoeerste klas en vooral op de tweede dag zo mogelijk nog lekkerder!

Ingrediënten:

1 kilo runderlappen (mager),
150 g spekblokjes (mager, niet gerookt),
1 winterpeen,
4 stengels selderij,
1 grote ui,
150g kastanje champignons,
150g zilveruitjes,
rode wijn (Bourgogne),
runderfonds of runderbouillon,
tomatenpuree,
peterselie,
tijm,
laurierblad,
roomboter,
zout &peper.

Bereiding:
Neem een stoofpan met een dikke bodem. Doe hier een flinke klont boter in. Bak hier de spekjes in. Als ze bruin zijn, haal je ze uit de pan met een schuimspaan. Snijd het rundvlees in stukken. Bestrooi het met peper en bak het in het spekvet en de boter. Hak ondertussen de peen en selderij in kleine stukjes. De grote ui mag in grove stukken. Als het vlees bruin kleurt, haal je het uit de pan. Bak nu de groenten in de boter.

Als de groenten een beetje glazig worden, doe je het vlees en de spekjes terug in de pan. Voeg nu 3 kopjes rode wijn en 3 kopjes van de runderfonds toe, zodat alle ingrediënten net onder staat. Roer een ruime eetlepel tomatenpuree door de stoof. Voeg ook een paar takjes tijm en twee laurierbladeren toe. Draai het vuur nu laag. Zet de pan eventueel op een sudderplaatje. Laat het geheel op z’n minst 3 uur sudderen, liever een uurtje langer. De stoofpot mag niet hard koken, als er af en toe een belletje aan de oppervlakte verschijnt, gaat het hard genoeg. Roer af en toe in de pan, vooral over de bodem. De saus mag inkoken, maar moet niet te dik worden. Een beetje water of wijn toevoegen mag tijdens het sudderen.

Na ongeveer 2,5 uur sudderen, kun je gaan proeven. Maak het gerecht op smaak met zout en peper. Voeg ongeveer 5 minuten voor je de Boeuf Bourguignon gaat serveren de zilveruitjes en de champignons toe. Het is lekker als die een beetje ‘bite&rsquohouden. De stoofpot is lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen, wilde rijst of witte rijst. Maak het geheel af met gehakte verse peterselie en serveer er (uiteraard) een mooie Bourgondische wijn bij.