admin
admin Foto: Strandpaviljoens jaarrond!

Mogelijk alle strandpaviljoens jaarrond

Algemeen

Strandpachters kunnen voortaan mogelijk toestemming krijgen om het hele jaar met hun paviljoen open te zijn. In het verleden was dat absoluut uit den boze maar nu al mag dat bij wijze van proef op een paar plaatsen langs de kust, zoals bij ons in Zandvoort en in Scheveningen.

Mogelijk alle strandpaviljoens jaarrond


Het kabinet wil dat er meer gebouwd wordt aan de kust en in de duinen omdat dat goed zou zijn voor de economie. Daarom heft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu binnenkort het verbod op nieuwe bebouwing in het kustgebied op. Het gevolg daarvan is onder andere dat strandtenten dus ook ‘s winters open mogen blijven. Schultz wil dat de rijksoverheid zich in de toekomst alleen nog bemoeit met kustbescherming en overstromingsgevaar. Gemeenten en provincies mogen zelf gaan beslissen over economische activiteiten en nieuwbouw langs de kust. Schulz heeft het niet gehad over windmolenparken die mogelijk dichterbij de kust gebouwd mogen worden. De bouw daarvan zou de economie alleen maar schaden. Nogal tweestrijdig dus.

Nu moeten op veel plaatsen de strandpaviljoens ieder najaar worden afgebroken om in het voorjaar weer opgebouwd te worden. Strandpachters moeten doorgaans extra investeren om de hele winter open te kunnen blijven. Een jaarrond paviljoen moet bijvoorbeeld hevige najaar- en/of winterstormen kunnen doorstaan.

Hoe de gemeente Zandvoort op deze berichten zal reageren is (nog) niet bekend. Komende maandag kan de Zandvoortse Courant pas om een reactie vragen, maar op een volgebouwd strand en Zeereep zit Zandvoort waarschijnlijk niet te wachten.