Diapresentatie Babbelwagen in boothuis KNRM
Diapresentatie Babbelwagen in boothuis KNRM Foto: zandvoortsecourant.nl

Diapresentatie Babbelwagen in boothuis KNRM

Algemeen

 Het gebeurt zelden dat de Babbelwagen afwijkt van zijn thuisbasis hotel Faber. Afgelopen zaterdag werd een uitzondering gemaakt. De diapresentatie over ‘190 jaar reddingwezen’ werd op de locatie gehouden waar het het best tot zijn recht komt: in het boothuis van KNRM Zandvoort. Marcel Meijer was de presentator en sprak op zijn bekende bevlogen manier de dia’s aan elkaar.

Vooraf was Meijer nog onzeker of er genoeg tijd zou zijn om alle 244 dia’s te kunnen laten zien. Want bij elke afbeelding had hij wel een anekdote of minimaal een toelichting. Uiteindelijk presteerde hij het om ruim binnen de tijd te blijven.

De bemanning van de KNRM Zandvoort was de hele zaterdag in de weer geweest om het boothuis aan de Thorbeckestraat in te richten tot filmhuis. Nadat Ellen Verheij, pr functionaris van de KNRM Zandvoort, de 113 bezoekers van harte welkom had geheten, werd iets na acht uur het licht gedimd. Voor de pauze werden vooral beelden getoond van reddingen uit de beginjaren vanaf circa 1824, een tijd waarin de reddingsmiddelen nog zeer beperkt waren. Muisstil luisterde de zaal naar de verhalen die Marcel daarbij vertelde. Na de pauze was dat wel anders, toen de recentere gebeurtenissen, zo vanaf de jaren vijftig, door de aanwezigen werden herinnerd. Niet zelden werd de informatie van de spreker bevestigd dan wel aangevuld.

Voor aanvang van de tweede helft riep de voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM Zandvoort, burgemeester Niek Meijer, mevrouw Atie Klijn naar voren. Hij loofde haar betrokkenheid dat zich uit in het feit dat zij al 68 jaar donateur is van de KNRM. Meijer benadrukte dat, omdat de KNRM volledig zelfstandig is en daardoor 100% afhankelijk van donaties, giften en nalatenschappen, mensen als mevrouw Klijn het mogelijk maken dat de vrijwillige bemanning het werk zo professioneel kan uitvoeren. Vervolgens vroeg de voorzitter een van de bemanningsleden naar voren. Jaap van de Hoed, plaatsvervangend schipper, werd geëerd vanwege zijn vrijwilligerswerk voor de KNRM dat hij al 15 jaar volbrengt. Hij kreeg een oorkonde overhandigd en een bronzen speld opgespeld.

 Jaap van de Hoed (l.) neemt de oorkonde in ontvangst