Ambtelijke samenwerking Zandvoort en Haarlem
Ambtelijke samenwerking Zandvoort en Haarlem Foto: zandvoortsecourant.nl

Ambtelijke samenwerking Zandvoort en Haarlem

Algemeen

De colleges van B&W van Zandvoort en Haarlem hebben besloten een intentieverklaring te ondertekenen waarin wordt afgesproken nader onderzoek te verrichten naar een intensieve ambtelijke samenwerking tussen de twee gemeenten. Op maandag 16 december aanstaande ondertekenen burgemeester Niek Meijer van Zandvoort en burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem de intentieverklaring.

Haarlem en Zandvoort liggen op steenworp afstand van elkaar in de regio Zuid-Kennemerland. Ogenschijnlijk twee heel verschillende gemeenten: een badplaats en een centrumgemeente. Maar dat is slechts schijn, de twee gemeenten vullen elkaar goed aan: strand, duinen en recreatie versus cultuur, winkelen en voorzieningen. De complementariteit blijkt ook uit de samenwerking die nu al op een aantal terreinen plaatsvindt (sociale zaken, leerplicht) en het besluit om verdergaande ambtelijke samenwerking te willen onderzoeken.

De uitgangspunten voor de samenwerking zijn dat beide gemeenten zelfstandig blijven, dat Zandvoort een frontoffice behoudt en dat de relatie tot het gemeentebestuur voor de burgers in Zandvoort en Haarlem niet mag veranderen. De samenwerking wordt vormgegeven volgens het zogenaamde Centrumgemeente-model. In dit model draagt Zandvoort taken over aan Haarlem. In een raamovereenkomst wordt vastgelegd om welke taken, budgetten en medewerkers het gaat en onder welke condities dit gebeurt.

De gemeenteraad van Zandvoort wordt op 10 december over het B&W-besluit geïnformeerd. Op 12 december staat het besluit op de agenda van de commissie Bestuur van Haarlem.