Vernielingen op Algemene Begraafplaats
Vernielingen op Algemene Begraafplaats Foto: zandvoortsecourant.nl

Vernielingen op Algemene Begraafplaats

Algemeen

Op de Algemene Begraafplaats aan de Tollensstraat zijn deze week vier graven beschadigd. Het betreft hier beschadigingen van zowel het graf en als van memorabilia die op de graven stonden. De beheerder van de begraafplaats ontdekte woensdagochtend de vernielingen. Vermoedelijk heeft dit hoogst kwalijke ‘incident’ in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 november plaatsgevonden.

De politie heeft ter plaatse nader sporenonderzoek verricht en zegt de zaak hoog op te nemen. Er zijn preventieve maatregelen getroffen. Vandaag is er een tijdelijk bouwhekwerk geplaatst langs het fietspad aan de kant van de spoorlijn. Bovendien wordt er extra gesurveilleerd door de politie en de beheerder van de begraafplaats.

Burgemeester Niek Meijer is werkelijk laaiend: “Ik vind deze vernielingen buitengewoon verwerpelijk en baal hier verschrikkelijk van. Het is onvoorstelbaar laf gedrag van mensen. De ernst van de situatie maakt dat er nu andere maatregelen getroffen zullen moeten worden.”

De beveiliging van de begraafplaats is een ‘hot item’ in de raad. Vooral Sociaal Zandvoort, maar ook andere partijen, maken zich grote zorgen over het ontbreken van een hekwerk aan de zuidkant van de begraafplaats. De route naar Nieuw Noord via het fietspad staat bekend als een ‘slooproute’ en dus is de vraag gerechtigd waarom er geen hek langs de begraafplaats staat. Onverlaten hebben op deze manier wel heel snel en gemakkelijk toegang en kunnen hun gang gaan omdat bewaking ontbreekt. In december bespreekt de gemeenteraad de opties voor het plaatsen van een permanente afscheiding, die wel ter beschikking is maar nog niet geplaatst.

De gemeente adviseert nabestaanden aangifte te doen bij de politie als zij slachtoffer zijn geworden van beschadiging van een graf. De rechthebbenden van een graf dat is beschadigd worden op hoogte gesteld door de gemeente maar dat komt wel als mosterd na de maaltijd. Tijd voor actie dus.