Schoonmaakactie op het strand
Schoonmaakactie op het strand Foto: zandvoortsecourant.nl

Schoonmaakactie op het strand

Algemeen

Surfrider Foundation Europe, de stichting ter bescherming van oceanen en kustlijnen overal ter wereld, organiseert in het weekend van 19 t/m 21 maart de 14e editie van de ‘Ocean Inititatives’, de groots opgezette strandschoonmaakactie. Langs de gehele Nederlandse kustlijn zullen vrijwilligers zwerfafval gaan verzamelen. In 2008 trok dit wereldwijde evenement maar liefst 15.000 vrijwilligers, waarvan 3.500 scholieren. In 15 landen werd op 335 plaatsen afval verzameld!

 Ocean Initiatives wil de aandacht vestigen op het probleem van zwerfafval in onze zeeën en oceanen en daardoor op de stranden. Ondanks dat de VN heeft vastgesteld dat in iedere kilometer van de oceaan 120.000 stukken plastic drijven en de oceanen op sommige plaatsen zes maal meer plastic dan plankton bevatten, wordt door de Europese instanties zwerfafval nog altijd niet als een vorm van vervuiling herkend.

Surfrider Foundation Europe organiseert dit grootschalige evenement om informatie te krijgen over het afvalvolume. Alleen dan kunnen er concrete eisen rondom zwerfafval worden voorgelegd aan de Europese volksvertegenwoordigers en ook om een hernieuwde petitie over de behandeling van zwerfafval wettelijk vast te leggen, tijdens de Mondiale Dag van de Oceanen op 8 juni aanstaande.

Tijdens de winterperiode verzamelt zich veel meer afval op de stranden dan in de zomer. Maar juist in de winter wordt er weinig schoongemaakt op het strand. Het eerste lenteweekend is dan ook bij uitstek het weekend om massaal een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Schrijf je in via www.surfriderfoundation.nl , zet je handtekening onder de petitie en organiseer 21 maart aanstaande zelf een strandschoonmaak of schrijf je in op een van de locaties waar er wordt schoongemaakt. Dit kan onder andere bij strandpaviljoen Rapa Nui op de grens van Zandvoort en Bloemendaal, die op deze datum het strand ter plekke schoon gaat maken.