De vernieuwde watertoren en rechts daarvoor appartementencomplex 'Villa Maris'
De vernieuwde watertoren en rechts daarvoor appartementencomplex 'Villa Maris'

Aftellen richting verbouwing watertoren

Actueel

Na vele jaren van voorbereiding, van discussies met omwonenden tot gevallen wethouders, wordt er deze maand begonnen met de bouw van 11 luxe appartementen in de watertoren en 14 nieuwbouwappartementen in de nieuwe Villa Maris. 

Half februari begint de sloop van de huidige Villa Maris om zodoende ruimte te maken voor de enorme bouwkraan. Het laatste deel van de Marisstraat richting de Thorbeckestraat zal voor de veiligheid tijdelijk worden omgelegd. De watertoren wordt dan ook in de steigers gezet. Bouwvoertuigen rijden via de Marisstraat en kunnen de bouwplaats zonder te keren verlaten via de rotonde.

Recentelijk is er bij de rechtbank in Haarlem beroep aangetekend door twee erfgoedstichtingen, het Cuypers Genootschap en de Nederlandse Watertoren Stichting, om de bouw tegen te houden. “Maar we gaan nu toch starten met de werkzaamheden”, zegt Robin Vriends van ontwikkelaar Fakton Development. “Ze vinden het ontwerp niet mooi, maar we hebben alle vergunningen en daarmee dus ook groen licht van alle toetsende gemeentelijke instanties, waaronder de monumenten- en welstandscommissie. We moeten ook denken aan de kopers, die we niet langer in onzekerheid willen houden. We hebben een uiterst zorgvuldig proces doorlopen en staan al een jaar klaar om te beginnen met bouwen. Mijn opdrachtgever is al 25 jaar met dit project bezig om het tot een succes te brengen en heeft nu de benodigde vergunningen om aan de slag te gaan.”

De sloop van de toren – binnen moet nog veel worden geruimd en aan de buitenkant wordt het gebouw gestript – zal zo’n vijf maanden in beslag nemen. Daarna begint Vink Bouw met de renovatie/nieuwbouw van het project, met een geschatte bouwtijd van ongeveer twee jaar. Dan moet ook het appartementencomplex Villa Maris, met veertien appartementen, klaar zijn. 

Lange geschiedenis

De 48 meter hoge watertoren heeft de gemoederen de laatste tientallen jaren flink bezig gehouden in Zandvoort. Veel was er te doen over het onderhoud, ook nadat in 2006, vijf jaar na de brand in de top, het gebouw in andere handen kwam. Uiteindelijk gebeurde er niet veel, zodat de toren, in 1999 tot gemeentelijk monument verklaard, langzamerhand in verval raakte.

De plannen om appartementen te maken in de toren dateren ook al van langer geleden. Springtij Architecten kwam uiteindelijk in 2022 met het huidige ontwerp. Nu er eindelijk wordt begonnen met de bouw kan de watertoren in 2026, het jaar waarin de nieuwe toren vermoedelijk wordt opgeleverd, het 75-jarig jubileum vieren. Het huidige icoon werd tussen 1949 en 1951 gebouwd ter vervanging van de oude watertoren bij het De Favaugeplein, die in 1943 door de Duitse bezetters werd opgeblazen.

Vriends noemt de bouw in de toren ‘complex en uitdagend’. “Veel facetten grijpen in elkaar. Gelukkig is de ondergrond goed, met een stevige zandlaag.” De meeste appartementen zijn verkocht. In de toren is enkel nog de woning op de begane grond beschikbaar en in Villa Maris nog één appartement op de bovenste verdieping.

Hans Botman 

Het uitzicht vanaf de watertoren is fenomenaal