Het muziekevenement met Yves Berendse zal er dit jaar niet van komen helaas
Het muziekevenement met Yves Berendse zal er dit jaar niet van komen helaas

Einde van stichting ZEP: wie gaat nu de muziekfestivals organiseren?

Actueel

Het gaat niet goed met de samenwerking tussen de cafés (natte horeca) in het centrum van Zandvoort. Het Zandvoorts Evenementen Platform (ZEP), een samenwerkingsverband van horecaondernemers dat onder de naam ‘Muziekfestival Zandvoort’ evenementen organiseert, is ter ziele. 

Voorzitter Ronny Brouwer (Laurel & Hardy) en penningmeester Daniëlle Smits (Café Fier) en de andere bestuursleden hebben de handdoek in de ring gegooid. “Er was teveel onenigheid en op een gegeven moment zijn we daar klaar mee”, aldus Brouwer, die dit jaar het 25-jarig jubileum viert met zijn zaak.

Ondernemers niet op één lijn

“We hebben helaas niet alle ondernemers op één lijn kunnen krijgen”, zegt Daniëlle Smits. “Alle aangesloten leden betaalden wel de jaarlijkse bijdrage van 500 euro, soms na aandringen, maar niemand bezocht verder de vergaderingen of kwamen met ideeën. Of je moest er bij de uitnodiging iets over de Formule 1 bij zetten, dan waren ze wel geïnteresseerd. Het was in mijn ogen niet ‘wij’, maar ‘ik’. Alleen de eigen belangen dus.”

ZEP, dat al zo’n 30 jaar bestaat en waar Ton Ariesen lang de kar trok, organiseerde evenementen in het centrum als Dancing in the Streets, het Tropicanafestival, de Amsterdamse Avond, Oktoberfest en Yves Berendse presents. 

De teloorgang van ZEP wil niet zeggen dat er het komende seizoen geen muziekfestivals in het centrum worden georganiseerd. De horecaondernemers op het Kerkplein zijn van plan om een eigen organisatie op te zetten. 

“Wij gaan met Fier, het Wapen van Zandvoort en de Haven van Zandvoort voorlopig door”, aldus Brouwer. “Er zijn in september al vergunningen aangevraagd voor diverse evenementen. We willen in mei op het Badhuisplein iets leuks gaan doen. Je moét gewoon ver vooruit plannen tegenwoordig, dat is ook een vereiste van de gemeente om een vergunning te krijgen.” 

Een concert als dat van Yves Berendse ziet Brouwer er niet zo snel meer van komen. “De organisatie hiervan kost zo’n 50.000 euro. En dan kopen veel bezoekers geen consumpties bij de mobiele tappunten, maar halen ze bier en wijn bij Albert Heijn. Dan is het voor ons dus nauwelijks meer te doen.”

Bonje achter de schermen

Mis ging het afgelopen jaar ook bij de Amsterdamse Avond. Op het Kerkplein zou niets georganiseerd worden, maar uiteindelijk traden daar toch artiesten op. “Daar was geen vergunning voor aangevraagd, dus ze moesten er mee stoppen”, zegt Smits. “Heel vervelend natuurlijk, maar daar konden wij niet zo veel aan doen.” Brouwer vult aan: “Toch kregen wij dat op ons bordje. Er zijn harde woorden over gevallen, tot scheldpartijen aan toe.” 

Smits: “Bij het concert van Yves Berendse viel Ruth Jacott op het laatste moment door ziekte uit. We moesten improviseren en Yves stelde voor om Glennis Grace te vragen. Nou, dat werd ons achteraf niet in dank afgenomen. Ik heb heel wat over me heen gekregen.” Brouwer: “Het Oktoberfest zat ook niet mee, dat moest helaas worden afgeblazen omdat de band op het laatste moment afzegde.”

Brouwer en Smits benadrukken dat de insteek altijd is geweest om het dorp levendig te houden, om in de running te blijven. Brouwer: “Uiteindelijk kan iedereen daarvan profiteren, je hoopt altijd dat mensen bij de cafés blijven hangen. Een samenwerkingsverband is altijd goed, ook richting gemeente. Eigenlijk moeten we het gewoon samen doen. Maar het is erg lastig. Nu moet iedereen weer eigen vergunningen aan gaan vragen. Sommigen weten niet eens hoe dat moet, vrees ik. Er komt veel bij kijken en het is er allemaal niet makkelijker op geworden. Er komen steeds meer verplichtingen bij en dan heb je ook nog te maken met ambtenaren uit Haarlem, die de situatie in Zandvoort nauwelijks kennen. Ze weten soms niet eens waar de Haltestraat is.”

Hans Botman