Afbeelding
Foto:

Tips om ook uw huisdieren gezellig de feestdagen door te laten komen

Actueel

Sinterklaas mag dan alweer een tijdje het land uit zijn, maar daarmee zijn de feestdagen nog lang niet ten einde. De komende weken zullen in het teken staan van gezelligheid, lekkernijen en feest vieren. Helaas is het voor onze huisdieren niet alleen maar gezelligheid, maar liggen er een aantal gevaren op de loer. 

De meest bekende risico’s zijn:

- Chocolade: giftig voor honden en katten. Het stofje theobromine veroorzaakt bij opname ernstige maag-darmklachten en kan zelfs dodelijke hartklachten geven.

-Kerststol: Hierin zitten rozijnen verwerkt, die erg giftig zijn voor uw huisdier, deze kunnen acuut nierfalen veroorzaken.

- Zout: Bij gladheid wordt er pekelzout gestrooid. Dit kan tijdens het uitlaten tussen tenen gaan zitten van uw hond en irritatie veroorzaken of zoutintoxicatie door het eraf te likken. Spoel daarom na het wandelen de pootjes af met lauw water.

- Kerstster: deze veel voorkomende rode bloem die met kerst in huis gehaald wordt, is zeer giftig. Het sap in de bladeren en stengel kan irriterend voor de huid, ogen en slijmvliezen zijn.

- Maretakbesjes (mistletoe) en hulst: zijn ook giftig. Voorkom inname door uw huisdier!

- Dennennaalden: kunnen bij inname door uw hond of kat de slokdarm en darmwand beschadigen of zelfs perforeren. Zorg ervoor dat de voer en drinkbak ver van de boom staat zodat de naalden niet in het drinkwater terecht kunnen komen.

- Kerstversiering: kan als zeer interessant speelgoed worden gezien! Wanneer ze worden opgegeten, kunnen ze beschadigingen aanbrengen in het tandvlees, keel, slokdarm en of darmen. Ook kunnen ze zorgen voor een obstructie. Let erop dat je huisdier niet op elektrische draden kan knagen, dit kan schokken geven.

- Gourmetten of grillen: kan voor uw vogel in schadelijk zijn. De dampen die van de anti-aanbaklaag af komen zijn giftig. De vogel in een andere ruimte zetten is mogelijk.

- Vuurwerk; knallende rotjes en ander vuurwerk geven dieren zeer veel angst en stress. Zorg dat het kattenluik dicht is rond de jaarwisseling. Zorg dat uw dier gechipt en geregistreerd is. Mocht uw huisdier ontsnappen rondom de jaarwisseling kunnen zij sneller met u herenigd worden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus doe hier uw voordeel mee! Uw huisdier zal het zeker waarderen en vast en zeker belonen met een extra knuffel.

Met vriendelijke groeten,

Het team van DierenDokters Zandvoort
Grote Krocht 30-32
www.dierendokters.com