Veel kelders in het centrum hebben te maken met wateroverlast
Veel kelders in het centrum hebben te maken met wateroverlast

Bewoners en ondernemers in centrum getroffen door wateroverlast

Actueel

Ondernemers en bewoners in de Haltestraat, Swaluëstraat en aan het Zwarte Veld kampen sinds begin van de maand met ernstige wateroverlast. Vermoedelijk vanwege het gestegen grondwaterpeil als gevolg van de overvloedige regenval staan kelders blank. De gemeente en het waterschap geven echter niet thuis en de gedupeerden zijn radeloos.

Het probleem met vochtige kelders in het centrum is niet nieuw, maar het dreigt nu onbeheersbaar te worden. Onder meer bij lunchroom The Corner, Brasserie Zin, Blue Zone Espresso, Café Neuf, De Klikspaan en La Fontanella in de Haltestraat staat er, evenals bij veel woonhuizen in de buurt, tot soms wel dertig centimeter water in de kelder. 

Voor veel horecaondernemers is een kelder essentieel voor de bedrijfsvoering; er zijn etenswaren opgeslagen en er staat elektrische apparatuur… Vocht en schimmel zijn funest en erg ongezond bovendien. “Wij en ook veel anderen die ik heb gesproken, hebben er echt alles aan gedaan om het water buiten te houden; een gespecialiseerd bedrijf heeft bij ons alle wanden met kunsthars geïmpregneerd en de vloeren zijn behandeld met speciale coating. Het helpt gewoon niet”, aldus Angelique Elshenawi van The Corner.

Ook haar achterbuurman Jan van der Kooij heeft veel kosten gemaakt om zijn kelder ‘waterdicht’ te maken. “Die gespecialiseerde bedrijven willen echter geen garantie geven en ik begrijp nu wel waarom. Als je de gemeente belt, dan vertellen ze dat je bij het waterschap moet zijn en die sturen je vervolgens weer terug naar de gemeente. Het is om gek van te worden”, aldus Van der Kooij.

Volgens de gemeente moeten eigenaars zelf hun kelder waterdicht maken. Gemeenten zijn echter formeel verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater en de riolering, terwijl waterschappen over het grondwaterpeil gaan. Vooralsnog lijken geen van de twee zich aangesproken te voelen door de noodkreten van de getroffen ondernemers en inwoners. Ook van het weerbericht hebben zij voorlopig weinig goeds te verwachten. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Piet Bom