Schuur van Dorsman
Schuur van Dorsman Foto: Anne-Miek Kol

Nieuwe toekomst voor monumentale schuur in centrum

Actueel

Midden in het dorp staat tussen andere woningen een originele monumentale schelpenschuur uit 1775. Sinds 1998 is de schuur (adres: Achterom 7) onherstelbaar vervallen. In 2021 werd gekozen om het houten bouwwerk in de originele vorm, contour en materialisatie terug te bouwen. 

Hoewel de houten schuur niet meer eigendom is van de familie Dorsman wordt in de volksmond deze schuur nog steeds de ‘schuur van Dorsman’ genoemd. In de Noordbuurt stonden de meeste van dit soort schuren en ze werden veelal gebruikt als opslagplaats.

In de houten schuur van Dorsman stonden de wagens en paarden van een voermanderij. Op de zolder werd het hooi opgeslagen. In 1923 werd de postduivenvereniging Pleines in de oude schuur van Dorsman opgericht. Deze vereniging verbleef daar tot 1969, toen verhuisde Pleines naar een onbewoonbaar verklaarde woning.

Renovatie

De schuur is ooit gebouwd met aangespoeld (jut)hout en werd met teer bewerkt. Vanwege de zeldzaamheidswaarde staat de schuur op de gemeentelijke monumentenlijst. Omdat de schuur dusdanig vervallen is, werd er besloten om de schuur terug te bouwen en uit te voeren in geïsoleerde houtskeletbouw op een nieuwe fundering. In de aangevraagde omgevingsvergunning staat dat de gevel in brede horizontale zwart houten rabat delen wordt uitgevoerd. De oude holle pannen worden vervangen door pannen van hetzelfde model, kleur en materiaal.

De oude schuur krijgt wel een andere functie: in plaats van een opslagplaats krijgt het een bestemming als woonfunctie. In het nieuwe gebouw worden vier jongeren appartementen gerealiseerd.