De bewoners omarmen het initiatief voor de poortjes
De bewoners omarmen het initiatief voor de poortjes

Kunst in de openbare ruimte: Piekfijne poortjes

Actueel

Onlangs is een plan bedacht voor een zeer bijzonder project voor het verfraaien van de onderdoorgangen in de Noord- en Zuidbuurt. De bedoeling is dat deze poortjes worden voorzien van mooie nostalgische muurschilderingen met een thema dat karakteristiek is voor Zandvoort. Een prachtig plan en voornemen om het dorp te verrijken met kunst in de openbare ruimte.

Niemand minder dan Hilly Jansen en Peter Tromp hebben als vrijwilligers het idee opgevat om ons toch al zo mooie dorp nog verder op te luisteren in een bewoners-/ondernemersinitiatief. De intentie is om de onderdoorgangen een spectaculaire artistieke opknapbeurt te geven. 

Hilly en Peter zijn absoluut geen onbekenden in het dorp en hebben al ontzettend veel bijgedragen aan het culturele leven in Zandvoort. Zo willen zij zich ook nu weer inzetten voor een project waarbij de poorten richting de watertoren, richting de KNRM (Thorbeckestraat) en bij het Gasthuishofje en de Engelbertsstraat, zullen worden voorzien van indrukwekkende muurschilderingen met voor Zandvoort kenmerkende onderwerpen zoals bijvoorbeeld strand, zee, circuit en watertoren. Bovendien zal ook de verlichting in de poortjes worden verbeterd zodat het ietwat armoedige uiterlijk plaats zal maken voor een stijlvolle doorgang met kunstzinnige beleving. 

Mini ‘openlucht tentoonstelling’

Er komt uiteraard het nodige kijken bij een project zoals dit, zowel organisatorisch als financieel. De grondleggers Jansen en Tromp zouden echter niet zo’n bekendheid hebben verworven als ze niet voor elk van hun plannen alles uit de kast zouden halen om tot het gewenste resultaat te komen. Zo ook voor dit bijzondere idee. De uitverkoren kunstenaar die zij bereid hebben gevonden om het artistieke deel op zich te nemen is Mark Beerepoot, van Airbrush Beerepoot. Deze begaafde kunstenaar heeft al meerdere malen zijn talenten getoond in Zandvoort, o.a. in het Zandvoorts Museum. Airbrush Beerepoot zal, tegen bepaalde vergoeding, de wanden en het plafond van de poorten van zijn geweldige schilderingen voorzien door middel van een airbrush methode, daarbij gebruik makend van verf die zeker vijf jaar mee zal gaan. De verlichting zal Beerepoot in samenwerking met de gemeente (Spaarnelanden) ten uitvoer brengen. Het ongezellige licht dat de poortjes nu kenmerkt zal een warmere uitstraling krijgen en zeker uitnodigen om er eens doorheen te lopen of in stil te staan. De doorgangen zullen daardoor een gedaanteverwisseling ondergaan en verworden tot mini ‘openlucht tentoonstelling’, een lust voor het oog en zeer waardig onderdeel voor een van de interessante wandelroutes door Zandvoort.

Een deel van de financiële middelen zal worden verzorgd door Stichting Strandkorrels en het Innovatiefonds. Er moet echter nog meer ‘water door de Zandvoortse zee vloeien’ voordat het project echt van de grond kan komen en tot het gewenste einde kan worden gebracht. De initiatiefnemers zullen daarom binnenkort nog meer informatie verstrekken en verdere details uit de doeken doen.

Het zou natuurlijk geweldig zijn als er nog meer mensen bereid kunnen worden gevonden om de initiatiefnemers een warm hart toe te dragen en een ‘edel steentje’ bij te dragen aan een nog mooiere woonplaats. Wie weet kunnen we dan binnenkort een unieke rondgang door markante onderdoorgangen beleven!

Roos Strating