René van Collem
René van Collem

Podcast René van Collem over verslaving en herstel

Actueel

De serie video en podcasts ‘Van Verslaving naar Vrijheid’ op het YouTube kanaal van René van Collem begint langzaam maar zeker steeds meer bekendheid te krijgen. Geen wonder ook, met zoveel ervaringsdeskundigheid.

René, die zoals velen weten de drummer van Doe Maar is, woont al jaren in Zandvoort en is tegenwoordig als familie counselor actief, zowel privé als bij Yes We Can Clinics in Brabant. Daar staat hij families bij die een verslaafde als naaste hebben.

Zelf is hij jarenlang verslaafd geweest, maar sinds 2010 clean en in herstel. Dat betekent dat hij volledig is gestopt met alle verslavende middelen en werkt aan achterliggende redenen en triggers. 

In zijn podcast vertelt René zonder schaamte en opsmuk over wat verslaving en herstel daarvan inhoudt. Om zo bewustzijn over dit grote en groeiende probleem te kunnen delen met de luisteraars, die getuige de cijfers in steeds grotere aantallen de podcast weten te vinden. 

Om de week heeft René een gast waarmee hij een diep gesprek over verslaving en herstel heeft. Zo spraken Najib Amhali en Dan Karaty over hun actieve verslavingsverleden en vertelde Joris Linssen over zijn alcoholische stiefvader.

De andere week houdt René een monoloog over een onderwerp dat met een verslavingsprobleem te maken heeft. Van de zelfobsessie van de actieve verslaafde tot aan wat je als ouder moet doen als je kind een drugs- of drankprobleem heeft. 

“Wat ik met die podcast probeer te doen”, vertelt René, “is een stuk bewustzijn creëren. Verslaafd zijn is nog steeds een taboe waar liever niet over gesproken wordt. En ik probeer dat taboe te doorbreken, juist door er veel over te vertellen en over in gesprek te gaan.”

Dat is volgens René belangrijk want als je niet weet wat verslaving is en hoe het werkt, is het zowel voor verslaafden als voor families onmogelijk om de goede acties te ondernemen. “Want realiseer je wel dat verslaving een enorme wissel trekt. Op de verslaafden, op de naasten en op de samenleving in zijn geheel. Er zijn namelijk meer verslaafden dan menigeen denkt. In Nederland alleen al gaat het om zo’n twee miljoen mensen met een drugs, alcohol, gok of game verslaving.”

De podcast ‘Van Verslaving naar Vrijheid’ is te beluisteren op de bekende podcastplatforms zoals Spotify en Apple Podcast, maar ook te zien op het Youtube kanaal van René van Collem: https://www.youtube.com/@renevancollem26

Mick Boskamp