Afbeelding
Foto: Persconferentie in het Provinciehuis

Groep 8 stelt pittige vragen tijdens kinderpersconferentie

actueel

In de Week van het geld hebben de leerlingen van groep 8 van OBS Hannie Schaft een bezoek gebracht aan het provinciehuis in Haarlem. Daar hadden zij een persconferentie met de gedeputeerde. De dag ervoor hadden zij deelgenomen hadden aan een mediatraining op school van communicatieadviseurs van de provincie. 


Gelukkig kon het bezoek aan Paviljoen Welgelegen dit jaar daadwerkelijk plaatsvinden. Vorig jaar hebben de leerlingen dit nog online gedaan. Na een rondleiding, vol historische weetjes over het provinciehuis, mochten de kinderen plaatsnemen in de Statenzaal. Gedeputeerde Zita Pels van financiën was degene aan wie ze de persvragen mochten gaan stellen. De nieuwsgierige kinderen hadden goede vragen bedacht, zoals: waar moet het meeste geld naar toe gaan in Noord Holland, wat zou je graag zien veranderen in de provincie en waarom is de brandstofprijs zo omhoog gegaan.  


Er was ook ruimte voor meer persoonlijke vragen. Een leerling wilde weten wat zij nu het moeilijkste van haar baan vindt en weer een ander wilde weten wat ze zo mooi vindt aan Noord Holland.  


Belangrijke kwesties als het woningentekort en de klimaatverandering kwamen ook nog aan de orde, omdat de kinderen daar vragen over stelden. Zita Pels beantwoordde alle vragen met veel enthousiasme.  


De gedeputeerde was zelf ook nog benieuwd naar de eigen ideeën van de kinderen over wat er beter of anders zou moeten in de provincie. Daar hadden de leerlingen wel een antwoord op. Door hun eigen microfoon vertelden de kinderen hun voorstellen als meer fietspaden, speeltuinen en statiegeld op zwerfafval tot plannen tegen discriminatie.  Zita Pels nam dit allemaal goed in zich op.  


Het belangrijkst is een goede toekomst voor de kinderen. En met dit programma “Baas van Noord Holland” wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Dat is met dit bezoek geslaagd.  


Na de lunch gingen de kinderen met buslijn 80 weer terug naar school. Op school zullen ze nog in tweetallen een persbericht schrijven en twee van deze berichten zullen verschijnen op de website van de provincie.