Jan Willem van den Bout (l.) en Jacques Overpelt ontvingen een Koninklijke Onderscheiding
Jan Willem van den Bout (l.) en Jacques Overpelt ontvingen een Koninklijke Onderscheiding Foto: Heert-Jan van Keulen

Twee Koninklijke Onderscheiding in Zandvoort uitgereikt

Actueel

Onder valse voorwendselen werden Jacques Overpelt en Jan Willem van den Bout vrijdagochtend 26 april naar het raadhuis gelokt. Bij ontvangst bleken ze niet te zijn uitgenodigd voor het overleg waarvoor ze dachten dat ze kwamen, maar ze werden in een volle raadszaal ontvangen door burgemeester  David Moolenburgh, die beide heren namens de Koning een Koninklijke Onderscheiding mocht uitreiken.

Jacques Overpelt; actieve vrijwilliger in weer en wind!

Koninklijke Onderscheiding voor Jacques Overpelt - Foto: Heert-Jan van Keulen

Het had veel voeten in aarde om Jacques Overpelt met een smoesje naar het raadhuis te krijgen. Een afspraak met de wethouder kwam hem niet uit maar uiteindelijk lukte het zijn dochter. Beduusd stond hij in de raadszaal want eigenlijk is hij geen persoon om in de belangstelling te staan. Hij zet zich liever voor 110% in voor zijn medemens. Al vanaf de jaren ’70 is Jacques onder andere een zeer actieve vrijwilliger binnen de St. Agathaparochie. 

Zijn vrijwilligerswerk begon met hulp bieden bij de werkgroep M.O.V. (Missie Ontwikkeling Vrede) aan en voor Zandvoorters die in ontwikkelingslanden zijn gaan wonen en daar hulp bieden bij de bouw van bijvoorbeeld schoollokalen en keukens, maar bijvoorbeeld ook aan gehandicapte kinderen.

Na een oproep vanuit de Agathakerk in 1975 voor ondersteuning bij stichting Mensen in Nood bood Jacques als vanzelfsprekend zijn hulp aan en sinds 2010 maakt Jacques Overpelt ook deel uit van de ‘Diaconale Werkgroep St. Agathaparochie’. Het vrijwilligerswerk gaat hem altijd om het welzijn van een ander: “De meeste mensen zijn goed en dus wil ik hulp bieden”. Niets is hem te veel want ook zijn vijf kleinkinderen kunnen op opa rekenen. Echter rekent hij wel visa versa op hun hulp bij mensen die hulpbehoevend zijn.

Met de woorden: “Ik wil u heel hartelijk danken voor alles wat u voor de Zandvoorters doet, maar ook voor velen in de ontwikkelingslanden”, reikte burgemeester
Moolenburgh aan Jacques Overpelt zijn Koninklijke Onderscheiding uit als lid in de Orde van Oranje - Nassau.

KNRM vrijwilliger Jan Willem van den Bout; trouwe baken in de Zandvoortse branding!

Koninklijke Onderscheiding voor Jan Willem van den Bout - Foto: Heert-Jan van Keulen

Ook Jan Willem van den Bout werd met een aannemelijk voorwendsel het raadhuis ingelokt. Niets vermoedend kwam hij de raadzaal binnen en daar zaten zijn familie, vrienden en kennissen op hem te wachten. Onder dankzegging voor zijn niet aflatende inzet als vrijwilliger speldde burgemeester Moolenburgh hem de Koninklijke onderscheiding op als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Al bijna 23 jaar is Jan Willem vrijwilliger bij de KNRM Zandvoort. Begonnen als aankomend opstapper werd hij na drie jaar in 2004 plaatsvervangend schipper. Twee jaar later vervult hij met veel toewijding zijn functie als schipper van het Zandvoortse reddingsstation KNRM. Bij Jan Willem staat de KNRM altijd en overal op de eerste plaats.

Naast schipper is hij ook een bevlogen stationsmanager, betrokken bij alles en iedereen in het boothuis en daarbuiten. Als opgeleid trauma-ondersteuner heeft hij een luisterend voor de andere KNRM-vrijwilligers in moeilijke momenten, je kunt altijd op hem bouwen, staat voor iedereen klaar zowel met opleiden en trainen, maar ook op persoonlijk vlak.

Niet alleen KNRM Zandvoort kan altijd op hem rekenen, Jan Willem is daarnaast al ruim vier jaar lid van de Stichting Onderling Hulpbetoon Zandvoort. Hij zet zich daar geheel belangeloos in voor minder bedeelde inwoners van Zandvoort en is o.a. betrokken bij een caravan-project zodat kansarme gezinnen op vakantie kunnen. Ook heeft Jan Willem zich onder andere beziggehouden met gratis zwemlessen voor Zandvoortse nieuwkomers. Een terecht verdiende onderscheiding!

Nel Kerkman