Twee koninklijke onderscheidingen dit jaar
Twee koninklijke onderscheidingen dit jaar Foto: Edwin Keur / Zandvoortfoto.nl

Koninklijke onderscheiding voor Herbert Fens en Paul Olieslagers

Actueel

Woensdagmorgen 26 april heeft burgemeester David Moolenburgh namens Zijne Majesteit de Koning Herbert Fens en Paul Olieslagers benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Beide heren waren onder valse voorwendselen naar het raadhuis gelokt en kregen in aanwezigheid van familie, vrienden en bekenden vanwege hun verdiensten voor Zandvoort de onderscheiding opgespeld.

Het eerst was dorpsgenoot Herbert Fens (1959) aan de beurt. Al sinds 1974, hij was toen vijftien, is hij verbonden en actief als vrijwilliger bij de Zandvoortsche Hockey Club (ZHC). “En dat is ie nog steeds” zo begon de burgemeester zijn lofzang over Fens. In één van de aanbevelingsbrieven voor de benoeming werd beschreven hoe Herbert iedere zaterdagmorgen voor dag en dauw aanwezig is om de bar te openen en het veld gereed te maken, zodat de jongste jeugd op tijd kan starten met de competitie. Vervolgens helpt hij dan zelf achter de bar, geeft de eindstanden door aan de KNHB en fluit ’s middags nog een aantal wedstrijden. Als hij daarmee klaar is, ruimt hij de bar op en sluit af. Voor Herbert een normale dag als vrijwilliger. Tien uur op de been voor de club. Iedere competitie zaterdag, zonder uitzondering en al bijna vijftig jaar lang. Ook buiten de zaterdagen is Herbert onmisbaar voor ZHC; hij overziet de wedstrijdschema’s, is het aanspreekpunt naar de KNHB, regelt andere vrijwilligers als dat nodig is, organiseert de EHBO en is in alle opzichten de constante factor binnen de club. Voor zijn jarenlange onvermoeibare inzet werd hij in 2015 al benoemd tot erelid en volgens betrokkenen staat het vast dat ZHC zonder Herbert nooit de club was geworden die het nu is.

Paul Olieslagers (1958) woont weliswaar al enige tijd niet meer in Zandvoort, maar vanwege zijn enorme en gevarieerde staat van dienst voor de gemeente is besloten hem toch in Zandvoort te decoreren. Burgemeester Moolenburgh heeft daarover persoonlijk contact gehad met zijn ambtsgenoot in de gemeente Kaag en Braassem, waar Olieslagers staat ingeschreven. De lijst met zijn verdiensten is bijna eindeloos. Als voorzitter was hij de stuwende en bindende kracht van de stichting die recentelijk het Joods Namenmonument heeft gerealiseerd, hij heeft zo’n zes jaar lang twee middagen in de week voorgelezen in verpleeghuis Huis in de Duinen, ruim vier jaar bij de dagopvang in het Ontmoetingscentrum Juttershuis tweemaal per week gekookt en hij is voorzitter van het Genootschap Oud Zandvoort. Verder was hij bestuurder van de ondernemersvereniging OVZ, actief voor Stichting Viering Nationale Feestdagen Zandvoort, voorzitter van de Vereniging Beeldend Kunstenaars Zandvoort, spelend lid en voorzitter bij de toneelvereniging Wim Hildering en sinds 2021 is Paul Olieslagers verantwoordelijk voor de communicatie en fondsenwerving bij de Zandvoortse KNRM. De burgemeester verontschuldigde zich voor het feit dat de tijd domweg ontbrak om bij alle verdiensten van Olieslagers stil te staan en was vol lof dat hij zo nauw bij Zandvoort betrokken is gebleven en dat hij naast al zijn bestuursfuncties nooit te beroerd is geweest om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken.

Na het officiële gedeelte en het opspelden van de onderscheidingen was er ruime gelegenheid voor een drankje en het feliciteren van de twee kersverse en trotse leden in de orde van Oranje Nassau.

Piet Bom

Zie ook het videoverslag in samenwerking met Zandvoort Inside: