Afbeelding

Geroosterde paprika’s met olijven

Kookrubriek

2023-wk11b

Geroosterde paprika’s met olijven

Ingrediënten 

  • 3 à 4 rode paprika’s
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl rozemarijn
  • ½ tl tijm
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Zwarte (kalamata-)olijven

Snijd de paprika’s in repen of stukken, verwijder het wit aan de binnenkant en de pitjes. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en doe de paprika erbij. Bak omscheppend een paar minuten en doe er dan de fijngesneden knoflook bij en de kruiden. Bak nog even, maar nu op laag vuur, met deksel op de pan totdat de paprika wat zachter is geworden. Maak op smaak met zout en peper. Meng er de olijven door. Serveer warm.

TEKST ONLINE (Recept 2)

Ossobuco van varkenskrabbetjes (met gremolata)

Ossobuco is ook een Italiaanse klassieker, eigenlijk gemaakt met kalfsschenkel, maar met varkenskrabbetjes ook erg lekker, en goedkoper wat in deze dure tijden vaak erg welkom is. De gremolata is een lekkere traditionele aanvulling, maar niet verplicht. Je kunt deze ossobuco natuurlijk combineren met pasta of risotto. Maar met auberginekoekjes en/of geroosterde paprika’s, waarvan je de recepten apart op deze site vindt, is het ook een heerlijke maaltijd.

  • 1kg varkenskrabbetjes
  • Bloem
  • Olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 à 2 winterpenen, in dunne halve plakjes
  • 4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • Pakje gezeefde tomaten
  • 3 dl Witte wijn
  • 2,5 dl vleesbouillon
  • Olijfolie
  • 1 tl tijm
  • 1 à 2 laurierblaadjes
  • Een paar takjes peterselie, fijngesneden
  • Zout
  • Peper
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Voor de gremolata:

  • Rasp van 1 citroen
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 à 2 takjes peterselie, zeer fijngesneden

Wentel de krabbetjes goed in een kom door de bloem. Verhit een royale hoeveelheid olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan. Haal de krabbetjes uit de kom, schud overtollig bloem af en doe de krabbetjes, zonodig in porties, in de pan en bak ze aan alle kanten bruin. Voeg tussentijds zo nodig nog wat olie toe. Haal ze uit de pan en zet het vuur lager. Bak de ui glazig en voeg dan de schijfjes winterpeen en de bleekselderij erbij en bak even rustig door terwijl je aanbaksel van de bodem met een houten lepel losschraapt en de massa omschept. Voeg dan ook de knoflook toe en bak nog heel even en nog steeds op laag vuur. Doe de krabbetjes er weer bij en voeg witte wijn, tomatensap en bouillon toe. Doe de kruiden erbij en roer of schep alles even goed door. Laat de krabbetjes gaar pruttelen en de saus goed indikken. Het moet een dikke saus worden.

Meng de ingrediënten van de gremolata goed door elkaar. Verdeel de ossobuco over de borden en bestrooi elk bord met wat gremolata en royaal met Parmezaanse kaas.